У Мінагрополітики розповіли, як зернова угода може працювати без росії

Читать на русском
Україна створила страховий фонд на випадок виходу країни-окупанта із зернової угоди. Він налічує щонайменше 20 млрд гривень.
фото: dw.com

Україна створила страховий фонд на випадок виходу країни-окупанта із «зернової угоди». Відомо, що наразі він налічує щонайменше 20 млрд гривень.

Про це йдеться у повідомленні першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького в ефірі телемарафону.

Доля «зернового коридору»: чи може рф вийти з угодиРосійські терористи використовують зернову угоду, як один з інструментів шантажу в спробах послабити західний санкційний зашморг на шиї москви

«У бюджеті поточного року дійсно передбачена стаття у розмірі 20 млрд гривень, яка може бути застосована для компенсації втрат у рамках здійснення зернових перевезень Чорним морем у разі відсутності гарантій від країни-агресора», - заявив Висоцький.

Згідно з його словами, порядок дії такого страхового фонду вже було затверджено Кабміном. Там зазначено, що можуть бути застраховані судна, які перевозять зерно, і що рішення про надання компенсацій аналізується та може ухвалюватися урядом.

«Наразі деталі обговорюються з потенційними учасниками цього механізму. Буквально днями воно буде фіналізуватися і з урахуванням, зокрема, домовленостей з міжнародними партнерами, зокрема Туреччиною, вже можна буде назвати кінцеві дати та критерії функціонування», - розповів Висоцький.

Нагадаємо, дія угоди завершилася вчора, 17 липня. Днем раніше з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках чинної угоди.

ООН вже підтвердила припинення участі росії у Чорноморській зерновій ініціативі.

Зеленський заявив, що Україна готова продовжувати дію зернової угоди без російської федерації, проте для цього потрібна відповідь Туреччини та ООН. Він направив їм офіційні листи з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі.

Раніше ми розповідали, чи може росія залишити угоду і що в цьому випадку зможуть зробити Україна та союзники.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: