«Інших варіантів немає»: Зеленський озвучив позицію України щодо зернової угоди

Читать на русском
Президент зазначив, що після виходу рф із зернової угоди Україна має намір домовлятися про експорт агропродукції за іншими правилами.
Фото: abc7news.com

Президент Володимир Зеленський прокоментував вихід російської федерації із Чорноморської зернової ініціативи.

Заяву, присвячену цій темі, глава держави зробив в інтерв'ю африканським ЗМІ.

У Мінагрополітики розповіли, як зернова угода може працювати без росіїУкраїна створила страховий фонд на випадок виходу країни-окупанта із зернової угоди. Він налічує щонайменше 20 млрд гривень.

За його словами, росія відмовилася від участі в угоді, щоб усунути інших конкурентів у чорноморській акваторії.

«Росія продовжуватиме це робити, як би там не було, тому що це входить в інтереси їхньої агресивної поведінки та їхньої економіки, якщо говорити дуже прагматично. Вони не витримують конкуренцію з точки зору якості продукту, але вони знайшли формат, як інакше безконкурентно продавати, давлячи на країни, які мають дефіцит тієї чи іншої продукції», – сказав Зеленський.

Президент додав, що після виходу рф із зернової угоди Україна має намір домовлятися про експорт агропродукції «по-іншому».

«Ми не порушували і не виходили з цієї ініціативи... Ми відправлятимемо кораблі. Зараз черга – 29 суден... Навіть до початку повномасштабного вторгнення росія постійно блокувала моря та порушувала наші територіальні води», – сказав президент.

Нагадаємо, вчора, 17 липня, у Кремлі офіційно заявили, що відмовляються продовжувати зернову угоду.

Після цього Зеленський надіслав офіційні листи президенту Туреччини та голові ООН із пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: