Зеленський зідзвонився з Ердоганом: обговорили відновлення роботи зернової угоди

Читать на русском
Головною темою переговорів двох президентів стала зернова угода. Сторони скоординували зусилля щодо відновлення роботи ініціативи.
Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з турецьким лідером Реджепом Тайіпом Ердоганом.

Про це глава держави повідомив у своєму Telegram-каналі.

Україна готова просити партнерів про створення гуманітарних конвоїв для зернового коридору − ДаніловЯкщо росіяни не даватимуть змоги забезпечити продуктами бідні країни, то проблема штучного голоду у світі – лише питання часу. Про це сказав секретар РНБО Олексій Данілов.

Головною темою переговорів двох президентів стала зернова угода.

«Ми скоординували зусилля щодо відновлення роботи Чорноморської зернової ініціативи. Розблокування «зернового коридору» є абсолютним пріоритетом», – написав Зеленський.

Президент також подякував Ердогану плідну зустріч у Стамбулі 7 липня та принципову позицію Туреччини щодо членства України в НАТО.

Окрім того, сторони обговорили реалізацію Формули миру.

«Попросив президента Ердогана сприяти поверненню українських ув'язнених, у тому числі кримських татар», – сказав Зеленський.

Нагадаємо, 17 липня росія офіційно відмовилася від зернової угоди. Вона також відкликала гарантії безпеки мореплавцям у Чорному морі.

Позавчора російське міноборони пригрозило, що з 20 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря до українських портів, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення. Україна відповіла дзеркальними діями.

Крім того, окупанти вже чотири рази атакували портову інфраструктуру України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: