Зеленський офіційно запропонував Ердогану та Гутеррішу продовжити роботу зернової угоди – звернення

Читать на русском
За його словами, Україна, ООН і Туреччина спільно можуть забезпечити роботу продовольчого коридору та інспектування суден.
Офіс президента

Президент Володимир Зеленський направив офіційні листи турецькому лідеру Ердогану і Генсеку ООН Гутеррішу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі.

Про це він заявив у своєму вечірньому зверненні.

Згідно з його словами, Україна, ООН і Туреччина спільно можуть забезпечити роботу продовольчого коридору та інспектування суден.

Доля «зернового коридору»: чи може рф вийти з угодиРосійські терористи використовують зернову угоду, як один з інструментів шантажу в спробах послабити західний санкційний зашморг на шиї москви

«Це потрібно для всіх у світі. І кожен, хто підтримає, стане рятівником життя на величезному просторі від Марокко до Китаю, від Індонезії до Лівану», - зазначає президент.

Він додав, що єдине, що зараз потрібно, це акуратне виконання угоди та рішучий тиск світу на державу-терориста.

Головне зі звернення українського лідера:

  • Перше. Я провів сьогодні селектор. Ґрунтовні доповіді. Фронт, безпека, постачання снарядів. Командувачі, керівник СБУ, керівники розвідки – ГУР та зовнішньої розвідки. Міністр внутрішніх справ, Міноборони. Детально й щоденно робимо все, щоб наші воїни мали все необхідне для активних дій.

  • Друге. Я дякую кожному нашому рятувальнику, кожному поліцейському, кожному волонтеру, кожному лікарю, які рятують наших людей після російських обстрілів. Сьогоднішні удари терористів по Сумщині, по Харківщині, по Донбасу, по Херсонщині, по Запоріжжю точно не залишаться без відповіді від наших воїнів.

  • Третє. Продовольча безпека. Готуємо розмову з паном Генсеком ООН. Позиція України завжди була й буде максимально чіткою: ніхто не має права руйнувати продовольчу безпеку будь-якого народу. Світ має змогу показати, що шантаж не дозволений нікому. Від першого дня повномасштабної агресії росія зруйнувала вільне мореплавство в Чорному та Азовському морях. Росія била ракетами й дронами по наших портах, по зернових терміналах, навіть по елеваторах била.

  • Торік світ відреагував правильно на російську загрозу продовольчій безпеці – разом із Туреччиною та ООН ми запустили Чорноморську зернову ініціативу. Її результати красномовні: майже 33 мільйони тонн агропродукції було експортовано до 45 держав світу. 60% обсягів пішли в країни Африки та Азії.

  • Чорноморська зернова ініціатива може й повинна працювати й надалі – якщо без росії, то без росії. Угода щодо експорту зерна – це угода з Туреччиною та ООН – залишається чинною. Єдине, що зараз потрібно, це її акуратне виконання та рішучий тиск світу на державу-терориста.

  • Хочу особливо подякувати Швеції. Наші шведські друзі затвердили стратегію допомоги Україні, зокрема з відбудовою. Стратегію до 27-го року. Це дуже важливо – сигнали довгострокової підтримки.

Нагадаємо, дія угоди завершується сьогодні, 17 липня. Вчора з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках чинної угоди.

Раніше Зеленський розповів, якими будуть наступні кроки України на шляху до НАТО.

Повідомлялося, що глава МЗС України Дмитро Кулеба сказав, що заява Зеленського про НАТО була елементом військової дипломатії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: