Україна готова просити партнерів про створення гуманітарних конвоїв для зернового коридору − Данілов

Читать на русском
Якщо росіяни не даватимуть змоги забезпечити продуктами бідні країни, то проблема штучного голоду у світі – лише питання часу. Про це сказав секретар РНБО Олексій Данілов.
Секретар РНБО Олексій ДаніловФото: Volodymyr Tarasov / Ukrinform

Україна розглядає можливість звернення до партнерів та ООН із пропозицією створити гуманітарні конвої для зернового коридору.

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов у ефірі національного телемарафону, передає Радіо Свобода.

«Інших варіантів немає»: Зеленський озвучив позицію України щодо зернової угодиПрезидент зазначив, що після виходу рф із зернової угоди Україна має намір домовлятися про експорт агропродукції за іншими правилами.

«У нас із росіянами немає з початку війни жодних угод, ми з ними нічого не підписували і підписувати не збираємось. У нас була угода з Туреччиною й ООН стосовно забезпечення гуманітарних конвоїв, які йдуть з продовольством з України. Договір, який у нас є, так звана зернова угода, він чинний, пролонгований на 4 місяці. І якщо ООН не є порожньою інституцією, то вона повинна сказати своє слово і поставити на місце росію, яка тероризує не тільки Україну», – сказав він.

Данілов підкреслив, що для України вкрай важливо, щоб інфраструктура на Чорному морі працювала і була недоторканою і зазначив, що для цього робиться усе можливе.

«На тих засіданнях, які проводив президент, розглядається питання щодо звернення до партнерів, ООН для створення гуманітарних конвоїв, які забезпечать безпеку», – додав він.

Також посадовець зауважив, що якщо росіяни не даватимуть можливості забезпечити продуктами країни, які цього потребують, світ може стикнутися з проблемою штучного голоду.

«Ми наполягаємо на максимальній участі ООН. Можна створити гуманітарні конвої, які під охороною відповідних засобів ураження мають рухатися», – підсумував секретар РНБО.

Нагадаємо, щоб компенсувати вихід росії із зернової угоди, ЄС планує збільшити сухопутний експорт з України.

18 липня Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки, де обговорювався морський експорт зерна та безпека портів.

А 19 липня росія здійснила повітряну атаку на зернові термінали в українських портах. Ушкодження отримала інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників. У порту «Чорноморськ» знищено 60 тисяч тонн зерна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: