«За взаємною згодою»: у ПАР повідомили, що путін не приїде на саміт БРІКС

Читать на русском
Путін не поїде на саміт до Південної Африки, де його можуть заарештувати за ордером Міжнародного кримінального суду. Росію представить Лавров.
Фото: AP

Російський президент володимир путін не братиме участі у саміті БРІКС у Південній Африці, який пройде у 20-х числах серпня.

Про це повідомляє офіс президента ПАР Сиріла Рамафоси.

Ордер МКС: які країни-учасники Римського статуту готові заарештувати путіна, а які – ніЗаарештувати путіна відмовилися лише три країни-учасники Римського статуту. Які країни готові зробити це – на інфографіці.

«У саміті візьмуть участь лідери Бразилії, Індії, Китаю та ПАР. За взаємною згодою, президент російської федерації володимир путін не братиме участі в саміті, але рф буде представлена міністром закордонних справ Сергієм Лавровим», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у березні Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт путіна. Південна Африка, яка ратифікувала Римський статут МКС, має заарештувати російського президента у разі його появи у країні.

Напередодні президент ПАР Сиріл Рамафоса дав зрозуміти, що влада країни не має наміру заарештовувати путіна у разі візиту на саміт. Він заявив, що це означало б оголошення війни росії.

Сьогодні у Кремлі заявили, що не озвучували жодних погроз на адресу Південної Африки. «Ніхто нікому нічого зрозуміти не давав. У цьому світі всім ясно, що означає спроба посягання на главу російської держави», – заявив Дмитро Пєсков, додавши, що ще немає рішення про поїздку путіна.

Раніше у ПАР обіцяли, що нададуть дипломатичний імунітет учасникам двох зустрічей країн групи БРІКС, але він не поширюється на ордери міжнародних судів. При цьому в росії висловили сподівання, що імунітет дадуть і путіну.

Крім того, у Південній Африці говорили про плани ухвалити закон, щоб самим мати право вирішувати, заарештовувати чи ні лідера, ордер на якого видав Міжнародний кримінальний суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: