Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт путіна

Читать на русском
Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародний ордер на арешт президента росії володимира путіна.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародний ордер на арешт президента росії володимира путіна, а також уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Відповідна інформація опублікована на сайті суду.

Римський статут: які країни підписали і ратифікували документРимський статут — головний документ роботи Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Його підписали і ратифікували 122 країни.

«Сьогодні, 17 березня 2023 року, Друга палата досудового розгляду Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох персон у контексті ситуації в Україні: володимира володимировича путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової», – йдеться у повідомленні.

Як повідомляють у суді, путін та Львова-Бєлова підозрюються у незаконній депортації українських дітей.

Що означає для путіна ордер суду в Гаазі – пояснив генеральний прокурор України Андрій Костін.

«Відтепер російський президент має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину – незаконного примусового переміщення українських дітей...Це означає, що за межами росії путіна мають заарештувати та передати до суду. А світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів. Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності», – написав Костін у Telegram.

За його словами, це історичне рішення для України та всієї системи міжнародного права.

«Та це лише початок довгого шляху до відновлення справедливості. І цей шлях ми маємо пройти спільно з усім вільним світом», – додав генпрокурор.

Нагадаємо, цього тижня стало відомо, що Гаазький суд має намір порушити дві справи про воєнні злочини росії.

У кремлі заявили, що не визнають юрисдикцію суду у Гаазі.

«Слово і діло» писало про те, до яких країн за час великої війни виїжджав путін і які країни допомагають росії озброєнням для війни проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: