Президент ПАР «мирною ініціативою» по Україні намагається відвернути увагу від своїх внутрішніх проблем – Bloomberg

Читать на русском
Президент ПАР намагається відвернути увагу від своїх економічних та політичних проблем, а також від зовнішньополітичних невдач, просуваючи мирну місію щодо України.
Фото: Daily Sun

Президент ПАР Сиріл Рамафоса, оголошуючи про «мирну ініціативу» для припинення війни в Україні, намагається відвернути увагу від своїх економічних і політичних проблем, а також від зовнішньополітичних невдач.

Про це пише Bloomberg.

Президент ПАР оголосив про африканську «миротворчу місію» лише через кілька днів після звинувачень США у постачанні зброї росії. Агентство зазначає, що Рамафоса має розуміти, що його «спроба виставити себе чесним посередником у конфлікті приречена».

На думку Bloomberg, південноафриканському лідеру не вистачає авторитету, а також важелів впливу на обидві сторони конфлікту.

Разом із Рамафосою просуватимуть «мирну ініціативу» президенти Єгипту, Замбії, Сенегалу, Республіки Конго та Уганди. При цьому Рамафоса не буде «єдиним фальшивим миротворцем» серед них: так, Єгипет дозволяв росії використовувати свій повітряний простір.

Видання зазначає: навіть якщо Рамафоса не знав про те, що на російське судно в ПАР вантажать зброю, це погано вплине на його лідерство.

Рамафоса може розраховувати на теплий прийом володимира путіна, коли його місія прибуде до Москви. Але він повинен розуміти, що на нього чекає в Києві: Володимир Зеленський заявляв, що «кожен, хто допомагатиме агресорові зброєю, буде співучасником з усіма наслідками».

Агентство вважає «миротворчу місію» президента ПАР ще більш лицемірною, оскільки він не проявляв особливого інтересу до цієї ролі в конфліктах набагато ближче до дому: «Він може тільки сподіватися, що Зеленський надто ввічливий, щоб поставити під сумнів його повноваження або вказати, що Південна Африка не відігравала значної ролі у вирішенні воєн на своєму континенті».

Крім того, позиція Рамафоси не справить враження на його критиків усередині країни, де економіка кульгає, а жителі відчувають гостру нестачу електроенергії.

Нагадаємо, 16 травня Рамафоса повідомив, що африканські країни запропонували «мирну ініціативу», щоб допомогти покласти край війні між росією та Україною.

В Офісі президента України підтвердили, що Зеленський привітав таку мирну ініціативу, готовий прийняти африканських лідерів та розповісти їм про свою формулу миру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: