Арешт путіна на саміті БРІКС означатиме оголошення війни росії – президент ПАР

Читать на русском
За даними журналістів, Рамафоса не хотів, щоб громадськість дізналася про його реальну позицію з цього питання.
Фото: Reuters

Президент ПАР Сіріл Рамафоса дав зрозуміти, що влада країни не має наміру заарештовувати російського диктатора володимира путіна під час його перебування на саміті БРІКС.

Заяву Рамафоса, присвячену цій темі, цитує портал News24.

Ордер МКС: які країни-учасники Римського статуту готові заарештувати путіна, а які – ніЗаарештувати путіна відмовилися лише три країни-учасники Римського статуту. Які країни готові зробити це – на інфографіці.

Лідер Південної Африки заявив, що арешт путіна означатиме оголошення війни росії.

«Було б безрозсудним, неконституційним та незаконним здійсненням повноважень, наданих уряду, оголосити війну росії шляхом арешту президента путіна», – заявив Рамафоса у своїх свідченнях у справі про правочинність рішення Міжнародного кримінального суду.

За даними журналістів, Рамафоса не хотів, щоб громадськість дізналася про його реальну позицію з цього питання.

«Було б несумісним з нашою Конституцією ризикувати вступити у війну з росією. У мене є конституційні зобов'язання захищати національний суверенітет, мир та безпеку республіки, а також поважати, захищати, заохочувати та здійснювати права народу республіки на життя, охорону та безпеку», – сказав він.

Під час засідання Рамафоса також процитував статтю Римського статуту, в якій йдеться про те, що запитувана країна «має зберігати конфіденційність запиту про співпрацю та будь-яких документів, що підтверджують запит, за винятком того ступеня, в якому розкриття інформації необхідне для виконання запиту».

Нагадаємо, після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт путіна, у ПАР заявили, що взяли цей факт до уваги та усвідомлюють свої юридичні зобов'язання.

Пізніше у ПАР заявили, що планують ухвалити закон, щоб самим мати право вирішувати, заарештовувати чи ні лідера, ордер на якого видав Міжнародний кримінальний суд.

Путін тим часом припинив виїжджати за кордон після видачі ордера на арешт.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: