ПАР продовжує спроби врятувати путіна від арешту: готують закон про «зміцнення суверенітету стосовно МКС»

Читать на русском
У ПАР хочуть ухвалити закон, щоб мати право самим вирішувати, кого заарештовувати за запитом Міжнародного кримінального суду, а кого – ні.
Фото: Reuters

Південна Африка планує ухвалити закон про зміцнення суверенітету стосовно Міжнародного кримінального суду – щоб мати право самій вирішувати, заарештовувати чи ні лідера, ордер на якого видав суд.

Про це ВВС сказав заступник міністра державних підприємств республіки Обід Бапела.

Ордер МКС: які країни-учасники Римського статуту готові заарештувати путіна, а які – ніЗаарештувати путіна відмовилися лише три країни-учасники Римського статуту. Які країни готові зробити це – на інфографіці.

«У червні ми представимо закон до парламенту. Згідно із законом, Південна Африка вирішуватиме, кого заарештовувати, а кого не заарештовувати», – розповів Бапела.

Згідно з чинними законами, ПАР зобов'язана заарештувати володимира путіна, якщо він прибуде на територію країни.

При цьому заступник міністра розкритикував МКС за його «подвійні стандарти»: «Ми не могли собі уявити, що МКС буде таким, яким він зараз. Вони ніколи не звинувачували Тоні Блера, Джорджа Буша у вбивствах іракців. Мандела сказав би, що МКС виявляє непослідовність».

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що Південна Африка надасть дипломатичний імунітет учасникам двох зустрічей країн групи БРІКС, зокрема саміту, на який запрошено путіна. Але наголошувалося, що імунітет не поширюється на ордери міжнародних судів.

Опозиційна партія ПАР «Демократичний альянс» через суд вимагає видати постанову, яка зобов'яже уряд виконати вимогу МКС про арешт путіна.

Раніше ЗМІ писали, що Південна Африка просить путіна взяти участь у саміті віртуально.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: