Президент ПАР назвав 10 ключових пунктів «африканської мирної ініціативи»

Читать на русском
Сиріл Рамафоса розкрив деталі мирного плану Африканського Союзу щодо врегулювання війни росії проти України.
Фото: Офіс президента України

Президент ПАР Сиріл Рамафоса розкрив деталі «африканської мирної ініціативи» щодо врегулювання війни Росії проти України.

Відповідну заяву африканський лідер зробив під час прес-конференції у Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За словами Рамафоса, мирний план Африканського Союзу складається із десяти основних ідей.

Удавані миротворці: у чому суть ініціатив щодо припинення війни в Україні, запропонованих за кордономУ чому полягає суть мирних планів, які для припинення війни в Україні пропонували Китай, Індонезія, Ватикан та інші держави.

«Основною складовою місії, з якої ми прибули сюди, є те, що ця війна має бути врегульована. Мир має бути досягнутий через переговори – дипломатичним шляхом. Ми віримо, що ця війна має бути завершена якнайшвидше», – зазначив Рамафоса.

Третьою складовою президент ПАР назвав деескалацію конфлікту.

«Сьогодні під час нашого візиту ми чули ракетні удари. Така діяльність не дуже добре працює для встановлення миру. Тому ми говоримо про необхідність деескалації з обох боків, щоб світ знайшов спосіб прийти та врегулювати ситуацію», – сказав африканський лідер.

Четвертий пункт – суверенність держав та народів відповідно до статуту ООН, а п'ятий – надання гарантій безпеки для всіх сторін війни.

Шоста складова пов'язана із зерновою угодою та безпекою миру.

«Однією з причин приїзду сюди стало те, що Африка також зазнає негативних наслідків цієї війни. Наші ціни на зерно зросли, у нас теж нестача добрив, і ціни на них зросли», – заявив Рамафоса.

Крім того, «африканська мирна ініціатива» передбачає вирішення гуманітарних питань, обов'язковий обмін полоненими та повернення українських дітей, повоєнне відновлення та кращу взаємодію з країнами Африки.

Нагадаємо, сьогодні до Києва приїжджали президенти Спілки Коморських островів, ПАР, Сенегалу та Замбії, а також прем'єр-міністр Єгипту та спецпредставники президентів Республіки Конго та Уганди. У цей час в Україні лунала повітряна тривога – окупанти атакували територію нашої країни ракетами та дронами.

Глава МЗС Дмитро Кулеба розповів, який сигнал росія надіслала африканським лідерам цією атакою.

Президент Володимир Зеленський, коментуючи підсумки переговорів, зазначив, що будь-які спроби заморозити конфлікт не приведуть ні до чого хорошого.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: