Міжнародні експерти вважають, що росія «дуже ймовірно» стоїть за підривом Каховської ГЕС

Читать на русском
На думку експертів, попередні висновки вказують на сценарій, при якому росія заклала там вибухівку.
Maxar Technologies/Reuters

Підрив греблі Каховської ГЕС на півдні України з великою ймовірністю був спричинений вибухівкою, закладеною росіянами. Як вважають експерти, відповідна версія «має ймовірність більше 80%».

Про це повідомляють CNN та агенція Reuters.

Як зазначається, експерти міжнародної юридичної компанії з прав людини Global Rights Compliance, котра реалізує зусилля Заходу щодо притягнення до відповідальності за звірства в Україні, відвідали Херсонську область з 10 по 11 червня разом з генеральним прокурором України та командою Міжнародного кримінального суду.

Чим може обернутися катастрофа на Каховській ГЕС для екології та сільського господарстваЯк підрив окупантами Каховської ГЕС вплине на довкілля та сільське господарство України – на інфографіці.

«Докази та аналіз доступної інформації, включаючи сейсмічні датчики та обговорення з провідними експертами, вказують на те, що існує висока ймовірність того, що руйнація була викликана заздалегідь закладеними вибуховими речовинами, розташованими в критичних точках конструкції греблі», - йдеться у висновку юридичної компанії, з яким ознайомилися ЗМІ.

Старший юрист Global Rights Compliance Юсуф Сайєд Хан, який брав участь у місії в Херсоні, зазначив, що висновок про те, що греблю підірвала російська сторона за допомогою заздалегідь встановленої вибухівки, «це 80% та більше».

Згідно з його словами, це відкриття ґрунтується «не лише на сейсмічних датчиках та одному з провідних постачальників розвідувальних даних з відкритим кодом, але й на моделях атак та інших атак, які ми задокументували», — сказав він в інтерв’ю. За його словами, це включало попередні атаки на критично важливу водну інфраструктуру, зокрема установки та трубопроводи.

Нагадаємо, що після катастрофи на ГЕС вода у Дніпрі за деякими показниками забруднена у 28 тисяч разів більше за норму.

Раніше в «Укргідроенерго» спрогнозували, скільки років вода не надходитиме до Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: