Після катастрофи на ГЕС вода у Дніпрі за деякими показниками забруднена у 28 тисяч разів більше за норму – Ляшко

Читать на русском
Вода в Дніпрі забруднена у всій акваторії нижче за Каховську дамбу, заявив Ляшко. Заборонено купання, лов риби, не можна пити цю воду, поїти худобу.
Слово і діло

Вся акваторія Дніпра нижче за дамбу Каховської ГЕС забруднена. За певними показниками вода у річці забруднена у 28 тисяч разів більше за норму.

Про це міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів в інтерв'ю ВВС.

Чим може обернутися катастрофа на Каховській ГЕС для екології та сільського господарстваЯк підрив окупантами Каховської ГЕС вплине на довкілля та сільське господарство України – на інфографіці.

Він знову повторив, що жодного випадку холери на затоплених територіях півдня не зафіксовано. Однак ризики є, оскільки було підтоплено велику кількість каналізаційних споруд, скотомогильників, вигрібних ям: якщо забруднена вода потрапить у мережі водопостачання, це може призвести до спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань. Спочатку, пояснив Ляшко, це можуть бути гострі кишкові інфекції, друга хвиля – вірусні, зокрема гепатити та холера, третя – паразитози.

Якщо люди порушуватимуть санітарно-епідемічні норми, то можуть заразитися.

На запитання «Тобто вода у Дніпрі забруднена в десятки тисяч разів більше за норму» Ляшко відповів: «Так. У 28 тисяч разів було перевищення по певних показниках. Тому заборонене купання, вилов риби, не можна пити цю воду, поїти скот. Коли людина буде купатися в такій воді, то потенційно може виникнути захворювання. Очисні споруди перейшли на екстрені режими дезінфекції. Посилено моніторинг щодо якості води у водопровідній мережі, щоб не пропустити спалах».

Вода забруднена, зазначив він, у всій акваторії нижче за Каховську греблю. Купатись не можна там, а також на українському узбережжі Чорного моря.

Ляшко також прокоментував ризик появи на затоплених територіях сибірської виразки: він оцінив його як низький.

Нагадаємо, раніше у МОЗ попередили, що після прориву дамби у колодязях та відкритих водоймах на півдні можуть виявитися небезпечні для здоров'я хімічні речовини, а також збудники інфекційних хвороб.

Але медична система України, запевняв Ляшко, готова реагувати на можливі спалахи інфекційних захворювань.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: