У Нацбанку оцінили вплив руйнування Каховської ГЕС на інфляцію

Читать на русском
Підрив Каховської ГЕС додасть до інфляції 0,3 в.п. за рахунок ускладнення роботи низки підприємств та часткової втрати врожаю.
Фото: NV

Катастрофа на Каховській гідроелектростанції, за попередньою оцінкою, додасть близько 0,3 відсоткових пунктів до річної інфляції.

Про це на брифінгу розповів голова Національного банку України Андрій Пишний, повідомляє пресслужба регулятора.

Як змінювався рівень інфляції в Україні та який прогноз на цей рікЯк в Україні останні 20 років змінювався рівень інфляції та який прогноз уряду на 2023 рік – на інфографіці.

«Негативні наслідки для цін матиме підрив російськими окупантами Каховської ГЕС. За першими оцінками НБУ, цей теракт зумовить додатковий внесок до цьогорічної інфляції на рівні близько 0,3 в. п. через ускладнення роботи низки підприємств та часткову втрату врожаю, передусім овочів», – заявив Пишний.

Він розповів, що у травні інфляція в Україні сповільнилася до 15,3% у річному обчисленні. Цьому, зокрема, сприяла достатня пропозиція продовольства та пального, зміцнення готівкового курсу гривні, а також покращення інфляційних та курсових очікувань. Нацбанк очікує, що зниження інфляції продовжуватиметься завдяки налагодженню логістики, зниженню цін на світових товарних ринках та послідовній монетарній політиці.

Але, за словами Пишного, цей процес уже буде не таким стрімким, як у попередні місяці. Окрім катастрофи на Каховській ГЕС, на це вплинуть й інші чинники.

«По-перше, поступово вичерпуватиметься ефект бази порівняння, який сприяв відчутному зниженню інфляції в першому півріччі. По-друге, на ціновій динаміці позначаться підвищення окремих тарифів на житлово-комунальні послуги та анонсоване повернення довоєнного рівня оподаткування на ринку пального», – пояснив він.

Нагадаємо, орієнтовна сума збитків внаслідок підриву Каховської ГЕС становить понад 55 мільярдів гривень.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися про наслідки катастрофи для довкілля та сільського господарства.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: