Україна отримає від Швеції партію міношукачів для подолання наслідків підриву Каховської ГЕС

Читать на русском
Обладнання, яке відправила Швеція, призначене для цивільного розмінування. Ця допоможе Україні убезпечити райони, які постраждали від затоплення після вибуху Каховської дамби.
Фото: Портал МВС

Швеція відправила Україні 250 міношукачів для ліквідації наслідків підриву російськими окупантами Каховської ГЕС у Херсонській області.

Про це йдеться у заяві Міністерства оборони Швеції.

Чим може обернутися катастрофа на Каховській ГЕС для екології та сільського господарстваЯк підрив окупантами Каховської ГЕС вплине на довкілля та сільське господарство України – на інфографіці.

Обладнання, яке Швеція надала Україні, призначене для цивільного розмінування та має допомогти убезпечити райони, які постраждали від затоплення після підриву дамби, в результаті чого вода змила й перенесла наземні міни та нерозірвані боєприпаси у невідоме місце.

«Міни, розкидані після вибуху дамби в Каховці, є серйозною загрозою для життя і здоров'я мирного населення в цьому районі. Можливість виявляти міни – це один зі способів захисту цивільних осіб і забезпечення гуманітарного доступу», – зазначив міністр цивільної оборони Швеції Карл-Оскар Болін.

Також у заяві сказано, що Швеція продовжуватиме рішуче підтримувати Україну доти, доки це необхідно, і надалі чинитиме тиск на росію.

«Швеція та ЄС рішуче засуджують підрив Каховської ГЕС у Херсонській області. Це – новий рівень руйнування критичної цивільної інфраструктури України», – наголошується у повідомленні.

Зазначимо, вартість міношукачів становить 15 мільйонів шведських крон (1,3 мільйона євро). Очікується, що їх доставлять в Україну найближчим часом.

Нагадаємо, у Чорному морі фіксують вибухи боєприпасів, які винесло з Каховського водосховища.

Також у Міноборони повідомили про мінування окупантами гідротехнічних об'єктів одразу у двох областях.

Раніше стало відомо, що ЄС підготував перший пакет допомоги для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: