Чим може обернутися катастрофа на Каховській ГЕС для екології та сільського господарства

Читать на русском

Україна починає підраховувати збитки від підриву росіянами дамби Каховської гідроелектростанції: за попередніми даними, сума збитків, завданих довкіллю, вже перевищила 1,5 млрд доларів. Знищення ГЕС також вплине на аграрний сектор – його втрати можуть становити до 10 млрд доларів у найближчі п'ять років. Докладніше про це – на інфографіці «Слово і діло».

Руйнування Каховської ГЕС стало екологічною катастрофою не лише для України – наслідки відчує весь Чорноморський регіон. По-перше, у море потрапить прісноводна риба, яка там загине. (Щоб переглянути інфографіку, догортайте до кінця публікації)

Природа та війна: як російська агресія вплинула на довкілляВнаслідок російської агресії в Україні постраждало 3 млн гектарів лісу, під загрозою знищення знаходяться заповідні території, у повітря та ґрунти потрапили мільйони тонн шкідливих речовин.

По-друге, руйнування дамби призвело до потрапляння у воду великої кількості паливно-мастильних матеріалів (мінімум 150 тонн лише першого дня), які є токсичними. Також внаслідок прориву ГЕС було затоплено населені пункти, а разом із ними й різні джерела забруднення, наприклад, вигрібні ями – це все також потрапить у Дніпро і Чорне море та вплине на живі організми.

На Херсонщині, як заявили в Міністерстві екології, склалася критична ситуація в національних парках – під загрозою зникнення перебуває 30% заповідного фонду.

Так, повністю затоплено національний парк «Нижньодніпровський», де існує 120 цінних видів флори і фауни, що охороняються. Підтоплення зачепило території, де збереглися типові та рідкісні угруповання заплавних лісів, боліт, лук, піщаних степів, степових схилів Дніпра та балок, оголень гірських порід.

Через затоплення відбувається обміління акваторій у парках «Великий Луг» та «Каменська Січ». Також окупованим Олешківським піскам загрожує підняття ґрунтових вод.

Прорив дамби та затоплення вплине на рибні ресурси, оскільки в Каховському водосховищі найбільше в країні місце концентрації прісноводних промислових видів риб, зазначили в Українській природоохоронній групі. Також можуть зникнути деякі види птахів, які гніздилися у тих місцях.

Постраждала також наземна фауна – багато тварин загинуло через різке підвищення рівня води.

Руйнування Каховської ГЕС – це так удар по українському аграрному сектору. Вже відомо, що затоплено близько 10 тисяч гектарів сільгоспземель на правому березі Херсонської області та 20-30 тисяч гектарів – на окупованому лівому.

Техногенна катастрофа, за даними МінАПК, зупинить водопостачання 31 системи зрошення полів Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей.

Без джерела води фактично залишаться 94% зрошувальних систем у Херсонській, 74% у Запорізькій та 30% у Дніпропетровській областях. А отже, наступного року на півдні буде посуха.

Затоплення та обмежений доступ до води негативно вплине на виробництво зернових та овочів, а отже очікується новий етап зростання цін.

Особливо відзначаються наслідки знищення ГЕС для рибного господарства – збитки галузі від загибелі лише дорослих особин можуть досягти 95 тисяч тонн або близько 4 млрд гривень. Збитки від загибелі всіх біоресурсів становитимуть до 10,5 млрд гривень.

Як підрив окупантами Каховської ГЕС вплине на довкілля та сільське господарство України – на інфографіці.
Наслідки підриву Каховської ГЕССлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Нагадаємо, з інфографіки можна дізнатися, що відомо про Каховську ГЕС.

Крім того, «Слово і діло» зібрало факти, фотосвідоцтва та прогнози щодо можливих наслідків від скоєного росіянами екоциду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: