Повітряні атаки на столицю: як росія в травні била по Києву ракетами та дронами

Читать на русском

Росіяни в останній місяць змінили тактику повітряних ударів по Україні, зазначили в Інституті вивчення війни. Якщо раніше ціллю рф була енергетична інфраструктура, то тепер вона, ймовірно, зосередилася на українських військових промислових та логістичних об'єктах у глибокому тилу, насамперед у Києві – з початку травня столиця пережила вже вісім повітряних атак. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

1 травня окупанти спробували атакувати Київ одночасно крилатими ракетами та дронами-камікадзе. Як повідомили у військовій адміністрації столиці, всі ворожі цілі було знищено, але їхню кількість не назвали.

Загалом за ту ніч сили протиповітряної оборони України знищили 15 із 18 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555.

У ніч проти 3 травня росіяни атакували Київ та інші регіони України іранськими дронами-камікадзе. У повітряному просторі столиці було знищено всі цілі, всього за ніч збили 21 із 26 запущених дронів.

4 травня російські війська вдарили по Києву дронами Shahed та ракетами – всі цілі були збиті. Уламки знищених безпілотників упали у житловій забудові Шевченківського району, пошкодивши дорожнє покриття та автомобілі.

Загалом тієї ночі ППО знищила над Україною 18 ударних дронів, а за кілька днів у Повітряних силах підтвердили, що в небі Київської області було збито російську гіперзвукову ракету «Кинджал» – це сталося вперше.

8 травня росія влаштувала наймасовішу з початку повномасштабної війни атаку безпілотників на Київ, запустивши 36 дронів. Уламки серйозно пошкодили житловий будинок у Святошинському районі Києва, постраждали п'ятеро людей. Також уламки пошкодили автомобілі, резервуар із дизельним паливом та газову трубу високого тиску.

У ніч на 9 травня у повітряному просторі Києва було знищено 14 ракет типу Х-101. Всього на День перемоги росіяни запустили по Україні 25 крилатих ракет, 23 з них були знищені.

13 та 14 травня Київ знову пережив атаку безпілотників – усі були збиті.

Цієї ночі, 16 травня, росія атакувала Київ одночасно безпілотниками, крилатими та балістичними ракетами. Всі цілі були збиті, серед них одразу шість гіперзвукових ракет «Кинджал».

Уламки збитих ракет впали в Солом'янському, Шевченківському, Святошинському, Оболонському та Дарницькому районах міста: спалахнуло нежитлове приміщення та автомобілі.

Нагадаємо, представник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що під час останніх масованих атак українська система ППО знищувала 90% ракет. Однак, це не стійка тенденція.

Раніше ми писали, як змінювалася кількість випущених росією ракет під час обстрілів.

На інфографіці «Слово і діло» – інтервали між обстрілами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: