Рф змінила тактику повітряних атак на Україну – ISW

Читать на русском
Удари рф по Україні дронами і ракетами, що почастішали, можуть бути частиною нової повітряної кампанії країни-агресора з метою спроби знизити здатність ЗСУ вести контрнаступні операції.
Фото: depositphotos/bpawesome

Російські військові змінюють тактику своїх ударів з повітря задля зниження здатності України проводити контрнаступ.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Масовані обстріли України: як змінювалася кількість випущених росією ракетСьогодні росія запустила по Україні 23 ракети, а раніше в одному залпі було по 70-80. Як змінювалася кількість – на інфографіці.

Росіяни усе частіше атакують Україну безпілотниками і ракетами. Це, ймовірно, є частиною нової кампанії ворога, спрямованої на зниження здатності Києва проводити контрнаступальні операції в найближчій перспективі, вважають в ISW.

Аналітики зазначили, що з 19 квітня війська рф завдали щонайменше 10 серій ударів по всій Україні, особливо по тилових районах.

Окупанти застосували значно менше високоточних ракет у цій останній серії ударів порівняно з їхньою невдалою кампанією, спрямованою на удари по критично важливій інфраструктурі України з осені 2022 року по зиму 2023 року.

Раніше ISW оцінювало, що російські війська, ймовірно, витратили значну частину своїх точних ракет у попередній повітряній кампанії, і поточна російська повітряна кампанія може використовувати набагато менше цих ракет, намагаючись зберегти обмежені запаси, що залишилися.

Натомість росіяни значною мірою покладаються на запуски великої кількості безпілотників Shahed іранського виробництва для подолання української ППО. При цьому українські сили були більш ефективними у знищенні російських високоточних систем, ніж під час попередньої російської повітряної кампанії.

«Нова російська повітряна кампанія, схоже, зосереджена на Києві та передбачуваних українських військово-промислових і матеріально-технічних об’єктах у глибокому тилу. Більш обмежена повітряна кампанія наразі була більш регулярною, ніж попередня широка російська кампанія проти критичної інфраструктури, і ISW раніше оцінювала, що російські сили, можливо, намагаються завдавати майже щоденних серій ударів, щоб показати себе успішними стримувальниками майбутніх українських контрнаступальних операцій», – говориться у звіті.

Також аналітики говорять про те, що передбачувані цілі та обмежений характер нинішньої кампанії кремля вказують на стурбованість росіян поточними можливостями України щодо проведення контрнаступних операцій. При цьому зниження ефективності цих ударів рф, ймовірно, не надто обмежує можливості України в цілому, додають експерти.

Нагадаємо, українській ППО за ніч 14 травня вдалося збити 25 безпілотників і 3 крилаті ракети.

Також повідомлялося, що 14 травня російська армія атакувала цивільні об'єкти у Тернопільскій області, що призвело до руйнувань. Крім того, постраждали двоє людей.

Також 13 травня ворог вдарив по критичній інфраструктурі Хмельниччини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: