Які країни підтримують відсторонення росії та Білорусі від Олімпіади в Парижі

Читать на русском

Федерації України з олімпійських видів спорту підписали листа до Міжнародного олімпійського комітету, в якому закликали не допустити росію та Білорусь до змагань у 2024 році. Сьогодні міністр спорту та голова НОК Вадим Гутцайт також підтвердив, що Україна готова бойкотувати Ігри. Але, ймовірно, що такий крайній захід не знадобиться. Окрім України, майже 40 країн виступили проти участі в Олімпіаді спортсменів із країн-агресорів – такої коаліції достатньо, щоб натиснути на МОК. Хтось підтримав позицію України – на інфографіці «Слово і діло».

26 січня у МОК заявили про готовність розглянути повернення спортсменів з рф та Білорусі до міжнародних змагань (тільки тих, хто не підтримав війну проти України). Це можливо, якщо вони виступатимуть без прапорів та гімнів.

«Не можна перешкоджати участі спортсменів у змаганнях лише на підставі їхніх паспортів», – вважають в Олімпійському комітеті.

Міністр спорту Вадим Гутцайт у відповідь заявив, що поки в Україні триває війна, російських та білоруських спортсменів не має бути на міжнародних змаганнях. «Якщо нас не почують, я не виключаю можливості, що ми бойкотуватимемо і відмовимося від участі в Олімпіаді», – зазначив він.

На початку лютого міністр спорту Литви Юргіта Сюгздінієне повідомила, що 35 країн домагатимуться від МОК усунення російських та білоруських спортсменів від участі в Олімпійських іграх 2024 року.

21 лютого на сайті британського уряду з'явилася колективна заява понад 30 країн, яку підписали: Австралія, Австрія, Бельгія, Британія, Греція, Данія, Естонія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Кіпр, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Нова Зеландія, Норвегія, Південна Корея, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, США, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція та Японія.

Країни-підписанти зазначили, що в росії та Білорусі спорт і політика тісно переплетені: «Тісні зв'язки між російськими спортсменами та російськими військовими також викликають явну стурбованість».

У заяві наголошується, що в моделі «нейтралітету» МОК не вистачає ясності та конкретних деталей – доки ці питання не будуть вирішені, російських та білоруських спортсменів не слід допускати до змагань. «Зазначимо також, що росія та Білорусь мають своїми руками прокласти шлях до повного повернення своїх спортсменів до світової спортивної спільноти, а саме шляхом припинення розпочатої ними війни», – йдеться у заяві до МОК.

Нагадаємо, президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах поскаржився на «втручання політиків» у питання участі рф та Білорусі в Олімпіаді.

Раніше Вадим Гутцайт озвучив допустимий варіант для участі росії та Білорусі в Іграх-2024.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, від яких змагань усунули росію та Білорусь.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: