В ООН вважають, що росіян та білорусів потрібно допустити до Олімпіади

Читать на русском
ООН закликала допустити росіян та білорусів до міжнародних змагань під нейтральним прапором.

Організація об'єднаних націй опублікувала заклик допустити росіян та білорусів до міжнародних змагань під нейтральним прапором.

Заява оприлюднена на сайті ООН.

Спорт не поза політикою: від яких змагань усунули росію та БілорусьНа тлі скандалу з можливим допуском росії та Білорусі до Олімпіади вирішили згадати, від яких спортивних змагань усунули їхніх спортсменів.

Його автори - експерти в галузі культурних прав та сучасних форм расової дискримінації та ксенофобії Олександра Ксантакі та Ашвіні К.П.

На їхню думку, нинішній стан справ у спорті – дискримінація росіян за національністю.

«Ми закликаємо МОК ухвалити рішення у цьому напрямку і піти далі, забезпечивши недискримінацію будь-якого спортсмена за ознакою його національності. Рекомендація МОК порушила серйозні питання прямої дискримінації, тому що спортсмени не повинні піддаватися дискримінації за національною ознакою. Ми розуміємо прагнення підтримати українських спортсменів та українську олімпійську спільноту, які разом з усіма українцями страждають від війни. Але Олімпійський комітет і, у ширшому розумінні, олімпійське співтовариство також зобов'язані дотримуватися Олімпійської хартії та, у ширшому розумінні, міжнародних норм у галузі прав людини, що забороняють дискримінацію», – сказано в заяві.

Як зазначили в ООН, коли держави так відверто ігнорують права людини, «у нас більше зобов'язань щодо підтримки наших спільних цінностей».

Нагадаємо, МОК опублікував заяву, в якій припустив, що росіяни та білоруси зможуть виступити на Олімпіаді в Парижі під нейтральним прапором, оскільки ця концепція «добре себе добре зарекомендувала».

Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт заявляв, що Україна може відмовитись від участі в Олімпіаді-2024 через допуск до змагань російських та білоруських спортсменів.

В ОПУ та МЗС України також висловили невдоволення та обурення щодо позиції МОК.

При цьому у МОК розповіли, які спортивні санкції зберігаються проти росії та Білорусі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: