Як змінювалась орієнтовна чисельність російських військових на території Білорусі

Читать на русском

Росія найближчим часом може розпочати новий наступ на кількох напрямках. Однак і в Україні, і на Заході вважають, що наразі загрози атаки з території Білорусі немає. Росія продовжує активно використовувати Білорусь для навчання та підготовки мобілізованих, яких потім перекидає на фронт. Але більшість військових перебувають на полігонах, а достатніх сил та техніки, як і ударних угруповань для наступу, немає. На даний момент, за оцінкою прикордонників, у Білорусі знаходиться близько 9 тисяч окупантів з рф. Як змінювалася чисельність російських військ в країні – на інфографіці «Слово і діло».

Як змінювалася орієнтовна чисельність російських військових у Білорусі – на інфографіці. Наразі та знаходиться близько 9 тисяч окупантів.
Скільки російських військових у БілорусіСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Перед початком повномасштабного вторгнення в Україну у лютому минулого року росія перекидала свої війська у Білорусь під прикриттям спільних навчань «Союзна рішучість-2022». У російському міноборони заявляли, що їхнє угруповання в Білорусі не перевищує 9 тисяч військових.

Проте, за оцінкою НАТО, на початку лютого росія перекинула туди бойові частини в кількості близько 30 тисяч солдатів і озброєння. Йєнс Столтенберг зазначав, що це найбільше розгортання російських військ у Білорусі з часів закінчення холодної війни. Через три тижні після цього рф почала наступ на Україну з того напрямку.

Станом на початок березня на територію України зайшли близько 95% росіян, які дислокувалися вздовж кордону в росії та Білорусі. У прикордонних територіях Білорусі, за оцінкою Пентагону на 7 березня, залишалося близько 4,5 тисяч окупантів.

Після відведення російських військ із півночі України у Білорусі наприкінці квітня залишалися лише окремі батальйонні тактичні групи.

Влітку та у вересні-жовтні у Білорусі залишалося близько тисячі-півтори російських військових. Їхня кількість трохи збільшилася наприкінці жовтня: голова української розвідки Кирило Буданов тоді повідомив, що в Білорусі перебуває близько 4,3 окупантів. Він також попередив, що ситуація може швидко змінитись.

Станом на кінець листопада, за інформацією Центру опору, у Білорусі було розміщено близько 12 тисяч мобілізованих росіян.

На початку грудня командувач Об'єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв констатував, що в Білорусі накопичується угруповання військ, але загрози для України це не несе.

Протягом грудня та на початку січня в Білорусі перебувало 10,2-10,5 тисяч російських військових, повідомляли у Прикордонній службі. Частину цих військ потім перекинули до росії, а потім – до зони бойових дій на Донбасі.

Станом на кінець січня чисельність російського угруповання у Білорусі не перевищувала 6 тисяч осіб.

Наразі росія перекинула на територію Білорусі нові військові підрозділи, здійснивши ротацію. Як повідомив представник Прикордонної служби Андрій Демченко, у Білорусі можуть перебувати близько 9 тисяч російських окупантів.

Нагадаємо, наприкінці грудня Кирило Буданов заявив, що ймовірність повторного наступу в Україну з території Білорусі залишається низькою.

Крім того, на Заході сумніваються, що росія використовуватиме територію Білорусі для початку наступу в найближчі місяці.

Раніше в ISW спрогнозували найімовірніші терміни наступу рф з Білорусі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: