«Все йде за планом»: як росія готується оборонятися

Читать на русском

Володимир путін та його поплічники можуть скільки завгодно говорити, що війна проти України «йде суворо за планом», але навряд чи цей план передбачав посилення ППО столиці чи зведення ліній оборони у прикордонних областях. Проте реальність така, що рф майже через рік після початку вторгнення стала серйозно побоюватися атак на своїй території, або ж намагається навіяти населенню реальність «загрози» ззовні. Як росія готується оборонятися, дослідило «Слово і діло».

В останній місяць росія активно посилює свою протиповітряну оборону. Зокрема, резонанс викликали фото встановлення самохідного зенітного ракетно-гарматного комплексу «Панцир-С1» на адміністративних будинках у Москві, зокрема, на даху міністерства оборони.

«Панцирі» встановили також на будівлі МВС, дахах будинків навколо кремля, неподалік аеропорту «Остаф'єво». А на території Тимірязівської сільгоспакадемії та між парками «Сокільники» та «Лосиний острів» помічені зенітні ракетні комплекси С-400.

В Інституті вивчення війни вважають, що демонстративно встановлюючи в Москві системи ППО, російська влада намагається залякати населення, створити нову «картинку» війни та підготувати до затяжного конфлікту. Ще одна версія – ППО почали посилювати через побоювання ударів українських безпілотників.

«Панцирями» прикрили також як мінімум дві резиденції путіна. Комплекс, за інформацією ЗМІ, бачили поряд із селищем Заріччя Одинцовського міського округу Москви – це за 10 кілометрів від резиденції президента рф в Ново-Огарьово.

І ЗРПК встановили за кілька кілометрів від резиденції путіна у Валдаї Новгородської області. Причому це більше місце особистого дозвілля путіна, його близьких та друзів, ніж офіційна резиденція.

Крім посилення ППО, росія створює «лінії оборони» у прикордонних територіях – такі вже є у Бєлгородській, Курській та Брянській областях. У Курській області спорудили щонайменше дві «посилені лінії оборони», зокрема там встановили бетонні пірамідальні протитанкові споруди («зуби дракона»).

Аналогічні укріплення поставили у Бєлгородській та Брянській областях.

Після «інцидентів» на авіабазах «Енгельс» та «Дягілєво» (Рязань) росія була змушена перекинути частину своєї стратегічної авіації углиб території.

Вживаються запобіжні заходи і для флоту. Після вибухів у тимчасово окупованому Севастополі росія перебазувала кілька підводних човнів класу Improved Kilo в Новоросійськ у Краснодарському краї. Це сталося восени, а на початку року, за даними британської розвідки, розосередився флот й у Новоросійську.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, проти кого росія погрожувала застосувати ядерну зброю.

На інфографіці – як росія вже дев'ять років «озброюється» міжконтинентальною ракетою «Сармат».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: