Час до катастрофи: як і з яких причин переводили стрілки Годинника Судного дня

Читать на русском

Світ перебуває у безпрецедентній близькості від глобальної катастрофи, свідчить положення стрілок Годинника Судного дня. Днями їх перевели і тепер стрілки показують 90 секунд до опівночі, що символізує сам момент ядерного катаклізму. Рада директорів чиказького журналу «Бюлетень учених-атомників» та експерти, які оцінюють глобальні ризики, заявили, що причина цього пов'язана в основному з війною в Україні.

«На карту поставлено суверенітет України та ширші механізми європейської безпеки, які здебільшого зберігалися після закінчення Другої світової війни. Крім того, війна порушила питання про те, як взаємодіють держави, розмиваючи норми міжнародної поведінки, що лежать в основі успішного реагування на різні глобальні ризики. І що найгірше, погано завуальовані погрози росії застосувати ядерну зброю нагадують світу про те, що ескалація конфлікту — за випадковістю, наміром чи прорахунком — є жахливим ризиком. Імовірність того, що конфлікт може вийти з-під чийогось контролю, залишається високою», – пояснили в журналі.

Проєкт Годинник Судного дня з'явився в 1947 році і показує символічний час, що відокремлює людство від катастрофи: чим ближче до півночі – тим напруженіша міжнародна обстановка. За всю історію стрілки Годинника переводили менше 30 разів. Коли і з яких причин це траплялося – на інфографіці «Слово і діло».

1947 року Годинник Судного дня встановили на 7 хвилинах до півночі. Через два роки, коли СРСР випробував ядерну бомбу і почалися перегони озброєнь, стрілки встановили на 3 хвилинах до півночі.

Ще на хвилину ближче до катастрофи Годинник перевели у 1953 році після того, як США та СРСР випробували водневі бомби.

У 60-70 стрілки Годинника Судного дня кілька разів відсували від півночі. В 1960 році вони показували 7 хвилин до катастрофи, в 1963 році – цілих 12 хвилин. Потім у 1968-му час скоротився до 7 хвилин через загострення регіональних конфліктів і те, що Китай та Франція розробляли ядерну зброю.

В 1969 році Годинник показував 10 хвилин до півночі, в 1972-му – знову 12 хвилин. Це сталося завдяки укладенню договорів про нерозповсюдження ядерної зброї та зупинення перегонів за ядерну перевагу.

У 1974 році стрілки перевели, і вони стали показували 9 хвилин до катастрофи – Індія випробувала ядерну зброю, а Штати та СРСР модернізували свої ядерні сили. До 7 хвилин до катастрофи Годинник перевели в 1980 році після вторгнення РСР до Афганістану.

У 80-х роках Годинник кілька разів переводив ближче до півночі через загострення конфліктів та припинення діалогу між СРСР та США. Потім Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, Договір про скорочення стратегічних озброєнь та завершення холодної війни відсунули людство від ядерної катастрофи на цілих 17 хвилин (1991 рік).

На цій відмітці стрілки Годинника Судного дня трималися чотири роки.

На початку ХХ століття Годинник показував 7 хвилин до півночі. Після того, як Північна Корея провела ядерні випробування, стрілки перевели ще на дві хвилини ближче.

З 2015 року людство стає дедалі ближчим до ядерного катаклізму. В 2015-му стрілки показували 3 хвилини до півночі, в 2017-му – 2,5 хвилини, в 2018-му – 2 хвилини.

У 2020 році Годинник встановили на 100 секундах до півночі. І ось тепер перевели ще на 10 секунд.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, скільки боєголовок є в наявності у ядерних країн і скільки їх розгорнуто.

Крім того, ми розбиралися, в яких випадках країни можуть використати ядерну зброю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: