Залишилося тільки застрелитися в бункері: як путін йде слідами Гітлера

Читать на русском

Володимира путіна почали порівнювати з лідером нацистської Німеччини ще в 2014 році після анексії Криму. Після повномасштабного вторгнення росії в Україну цього порівняння вже не соромляться навіть офіційні особи. Путін, як і Адольф Гітлер, довго готував країну до війни, прибирав нечисленних опонентів та створив потужну пропагандистську машину. При цьому подібно до фюрера путін вже теж програв війну в Україні, але заперечує це, будучи відірваним від реальності, і зупинятися не збирається. На інфографіці «Слово і діло» – порівняння двох диктаторів.

Путін і Гітлер прийшли до влади схожим способом. 30 січня 1933 року президент Німеччини Пауль фон Гінденбург призначив Гітлера канцлером Німеччини. Його Націонал-соціалістська робітнича партія на той момент мала популярність у країні, отримавши на виборах у листопаді 1932-го 33% голосів виборців (проти 37% у липні).

Посаду канцлера Гітлер отримав у результаті домовленості: політики-консерватори вмовили Гінденбурга призначити Гітлера, сподіваючись використати його у своїх цілях.

Путін у 1999 році став виконувачем обов'язків президента після відмови Бориса Єльцина з посади – той одразу оголосив його своїм наступником. У березні 2000 року путін переміг на президентських виборах.

Ще одна схожість двох диктаторів, яка відразу спадає на думку – обидва були визнані людиною року за версією журналу Time. Гітлер отримав це звання у 1938 році. У статті, присвяченій йому, йшлося про те, що він став «найбільшою загрозливою силою, з якою на сьогоднішній день зіткнувся демократичний, волелюбний світ».

У статті Time від 2007 року путіна назвали «новим царем росії». Журналісти зазначили, що президент рф мало дбає про громадянські свободи та свободу слова, а віддає перевагу «стабільності».

Крім того, і фюрер, і російський президент проводили Олімпійські ігри у своїй країні.

Багато аналогій також між початком воєн, які розв'язали путін і Гітлер. В 1938 році Німеччина захопила Австрію, назвавши це «возз'єднанням». Як і в Криму, там було проведено псевдореферендум, покликаний легітимізувати аншлюс.

Гітлер 2.0, версія російська, локалізована. Колонка Леоніда ШвецяПорівняння володимира путіна з Адольфом Гітлером напрошується само собою. Але путін відрізняється від фюрера не лише тим, що може загробити планету.

Потім Гітлер анексував Судети, пояснивши це захистом прав німців, які проживають у регіоні – ситуація аналогічна початку війни на Донбасі у 2014 році. Причому і у випадку з територіальною експансією Гітлера, і у випадку з путіним на папері існували договори, які гарантували безпеку.

В 1939 році нацистська Німеччина вторглася до Польщі, росія у лютому 2022 року розпочала повномасштабну війну в Україні. Обидва диктатори спробували представити свою агресію як захист від нападу, путін досі дотримується такої версії.

Як і у Гітлера, путін має головного союзника – самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Ненависть путіна до українців, його бажання знищити нашу націю порівняно з ненавистю фюрера по відношенню до євреїв.

«Путін та Гітлер – це сіамські близнюки. Тільки той народився трохи пізніше», – вважає секретар РНБО Олексій Данілов.

«Якби ми не готувалися до війни, ми сьогодні не сиділи б у цьому кабінеті, а російські танки були б у Варшаві, Празі чи Вільнюсі. Світ нарешті повинен зрозуміти, що путін нічим не відрізняється від Гітлера. Гітлер був одержимий знищенням євреїв, а путін хоче знищити українців», – говорив він.

Наприкінці року цікаву паралель провів віцепрезидент Єврокомісії Франс Тіммерманс: він сказав, що путін зараз у тому ж становищі, що нацистський диктатор у 1943 році – війна ще триває, але вже програна.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що путін є більш небезпечним, ніж Адольф Гітлер та Йосип Сталін.

У кремлі тим часом уже почали готуватися до переобрання путіна у 2024 році.

На інфографіці «Слово і діло» – чим за різними версіями може бути хворий путін.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: