Одна з країн ЄС розглядає можливість оплати танків Leopard 2 для України

Читать на русском
Раніше Нідерланди оплатили відправку до Києва радянських танків Т-72 з Чехії, і цей підхід можна повторити і для танків Leopard німецького виробництва.
Getty Images

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен оголосила можливість оплати танків Leopard 2, які будуть відправлені в Україну в межах коаліції європейських країн і союзників у НАТО.

Про це Оллонгрен повідомляє в інтерв’ю Bloomberg.

Вона нагадала, що раніше Нідерланди оплатили відправку до Києва радянських танків Т-72 з Чехії, і цей підхід можна повторити і для танків Leopard німецького виробництва.

Танки Leopard 2: що відомо про бойові машини, які ЗСУ нарешті можуть отримати від НімеччиниВсе, що відомо про основний бойовий танк Leopard 2 і про можливість його постачань для ЗСУ – в матеріалі Слово і діло

«Це, безумовно, те, що ми хотіли б зробити», – додала міністерка.

При цьому, Оллонгрен зазначила, що будь-які кроки щодо надання Україні Leopard 2 вимагатимуть дозвіл Німеччини як країни-виробника. Раніше Польща і Фінляндія оголосили про готовність відправити танки Leopard в Україну в межах коаліції.

«Ми всі чекаємо, щоб почути позицію Німеччини з цього питання, але я прихильниця того, щоб спробувати знайти рішення і спробувати відправити танки в Україну», – сказала міністерка оборони Нідерландів.

Водночас, в окремому інтерв’ю агенству Reuters вона сказала, що Нідерланди фіналізують план із передання Україні системи протиповітряної оборони Patriot, про що раніше оголосив прем’єр Марк Рютте.

Танки, Patriot і Bradley: яку військову допомогу пообіцяли Україні перед «Рамштайном»Україні з початку року пообіцяли надати західні танки, БМП Bradley та Marder, додаткові батареї Patriot та іншу військову допомогу. Список – на інфографіці.

Нагадаємо, що у четвер, 19 січня, міністри оборони та представники міністерств оборони дев'яти країн Європи підписали «Талінську декларацію», в якій міститься зобов'язання подальшої військової допомоги Україні на тлі війни з рф.

Окремі учасники «Талліннської декларації» вже оголосили про свої пакети військової допомоги Україні. Данія передасть Україні 19 самохідних артилерійських установок Caesar; Естонія та Литва анонсували рекордні пакети допомоги; Британія передасть Україні 600 ракет Brimstone.

Також нагадаємо, що Європарламент у середу, 18 січня, ухвалив Доповідь про імплементацію Спільної політики з безпеки та оборони у 2022 році, в якій, зокрема, міститься заклик до канцлера Німеччини Олафа Шольца надати Україні танки Leopard 2 для відбиття російської агресії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: