Дев'ять країн Європи підписали «Талінську декларацію»: обіцяють Україні військову допомогу

Читать на русском

У четвер, 19 січня, міністри оборони та представники міністерств оборони дев'яти країн Європи підписали «Талінську декларацію», в якій міститься зобов'язання подальшої військової допомоги Україні на тлі війни з рф.

За інформацією ЄП, декларацію підписали міністри оборони Британії Естонії, Латвії, Литви та Польщі, а також представники Данії, Нідерландів, Словаччини та Чехії.

У документі підписанти засуджують «атаки росії, спрямовані на тероризування українського народу, зокрема навмисні атаки на населення та цивільну інфраструктуру, які можуть становити воєннні злочини».

Які країни під час повномасштабної війни навчають українських військовихУкраїнські військові під час повномасштабної війни отримали можливість пройти підготовку у Великій Британії та країнах ЄС. Докладніше – на інфографіці.

«Водночас ми продовжимо підтримувати Україну в її переході від опору до вигнання російських військ із української землі. Об'єднуючи зусилля членів та партнерів Альянсу, ми гарантуємо, що глобальна військова підтримка буде максимально стратегічною та скоординованою», - йдеться у декларації.

Танки, Patriot і Bradley: яку військову допомогу пообіцяли Україні перед «Рамштайном»Україні з початку року пообіцяли надати західні танки, БМП Bradley та Marder, додаткові батареї Patriot та іншу військову допомогу. Список – на інфографіці.

Підписанти документу зазначають, що новий рівень підтримки України вимагає надання танків, протиповітряної та протиракетної оборони, які діють разом із дивізійними артилерійськими групами, та «наступним глибоким високоточним вогнем, що дозволяє цілеспрямовано вражати російські логістичні та командні вузли на окупованій території».

«Тому ми зобов'язуємось спільно продовжувати надавати безпрецедентну допомогу, зокрема основні бойові танки, важку артилерію, засоби протиповітряної оборони, боєприпаси та бойові машини піхоти для оборони України», - наголошують підписанти «Таллінської декларації».

Також вони закликали інших членів НАТО та партнерів «наслідувати свій приклад і якнайшвидше надати свої власні заплановані пакети підтримки для забезпечення перемоги України на полі бою у 2023 році».

Нагадаємо, 17 січня росія розширила «чорний список» представників Євросоюзу.

Окремі учасники «Талліннської декларації» вже оголосили про свої пакети військової допомоги Україні. Данія передасть Україні 19 самохідних артилерійських установок Caesar; Естонія та Литва анонсували рекордні пакети допомоги; Британія передасть Україні 600 ракет Brimstone.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: