Танки Leopard 2: що відомо про бойові машини, які ЗСУ нарешті можуть отримати від Німеччини

Читать на русском
Все, що відомо про основний бойовий танк Leopard 2 і про можливість його постачань для ЗСУ – в матеріалі Слово і діло
ОБТ Leopard 2US Army

Схоже, що крига скресла та Україна незабаром отримає сучасні бойові танки Leopard від Німеччини – ті самі бойові машини, передачі яких Київ домагається вже дуже давно. Так, посол України в Німеччині Олексій Макєєв підтвердив в інтерв'ю німецьким ЗМІ, що Київ і Берлін продовжують переговори про танки, а міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що Київ розраховує на Німеччину в питанні передачі танків Leopard 2 і бойових машин піхоти Marder.

«Слово і діло» зібрало все, що відомо про основні бойові танки Leopard 2.

Німецький звір

Leopard 2 – німецький основний бойовий танк, який вважається однією з кращих бойових машин світу (це звання він ділить з французьким танком Leclerc та американськими танками Abrams). Перші зразки танка надійшли на озброєння бундесверу в 1979 році, проте з того часу танк зазнав значної кількості модернізацій, які дозволяють йому впевнено утримувати одне з перших місць у світі за ефективністю.

Leopard 2 вважається одним з найдорожчих танків світу. При цьому танк вартий своїх грошей – він має високу надійність, живучість, відмінну вогневу міць.

На 2022 рік кількість випущених бойових машин Leopard 2 перевищила 3500 одиниць, понад 2500 з яких досі числяться, як ті, що знаходяться в строю. Основними операторами цих бойових машин є Австрія, Данія, Фінляндія, безпосередньо сама Німеччина, Греція, Угорщина, Індонезія Норвегія, Канада, Польща, Португалія, Іспанія, Швеція, Швейцарія і Туреччина – на їх озброєнні стоять досить нові модифікації 2A4 (1987 рік), 2A5 (1995 рік), 2А6 (2001 рік) та 2А7/2А7+ (2010 рік), а також національні варіанти модифікації.

Вага танків зазначених модифікацій становить 55 – 66,5 тонни, озброєні вони 120-мм гарматами німецького концерну Rheinmetall, декількома кулеметами, мають комбіноване високоефективне бронювання – в тому числі неймовірно потужне бронювання лоба, особливо починаючи від модифікації 2А7.

До речі, ці машини вважаються одними з кращих бойових танків за показниками виживання екіпажу – чим вигідно відрізняється від численних типів радянських танків, особливо від «літаючої башти» Т-72.

Ігаль Левін: «Ймовірність мобілізації в росії вважалася нижчою за ймовірність ядерного удару»Про російську мобілізацію, псевдореферендуми, ядерну зброю і західні танки – в інтерв'ю Слово і Діло з Ігалем Левіним

Танк брав участь у бойових діях в Афганістані та Сирії. В Афганістані підтверджено втрату від дій талібів і бойовиків ІДІЛ дев'яти бойових машин (6 Leopard 2А5 – Данія, 3 Leopard 2А4 – Канада) та пошкодження ще 15 танків, які були повернуті до ладу.

У Сирії танки Leopard 2А4 використовувалися силами Туреччини проти бойовиків ІДІЛ та курдських збройних формувань. У 2016 році під час бою проти ІДІЛ за контроль над сирійським містом Аль-Баб за добу Туреччина втратила 10 Leopard 2 з 30, які брали участь у битві. Два з них були захоплені терористами. У 2018 році в боях проти курдських формувань мінімум один танк був знищений з ПТУР (екіпаж загинув), не вказана кількість танків отримала пошкодження.

Ставлення до передачі танків у Німеччині

Хоча Німеччина раніше постійно ухилялася від виконання прохань України про передачу їй бойових танків та БМП, знаходячи найрізноманітніші приводи – від «побоювання ескалації» до «спорожнілих складів Бундесверу» – схоже, що на цей раз Берліну не вдасться залишитися осторонь.

«Леопарди» для ЗСУ: чому Німеччина тягне з постачанням танків для УкраїниПро те, чому Німеччина всіляко затягує поставки Україні важкої техніки, танків та БМП – в матеріалі Слово і діло

В кінці листопада – початку грудня з'явилися перші повідомлення про те, що США сподіваються на Німеччину в питанні передачі ЗСУ танків Leopard 2. Так, за даними видання FAZ Вашингтон зазначив, що рішення залежить від Берліна, але дав зрозуміти, що більш ніж не проти такої передачі – хоча при цьому жодних прямих прохань висловлено не було.

Пізніше згоду США підтвердили в Бундестазі. Так, про це заявила глава оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерман. Вона нагадала, що США лідирують за обсягом надання військової допомоги Україні. Однак США немає сенсу переміщати свої танки та передавати їх Україні, змушуючи бойові машини пройти шлях в більш ніж 9000 км.Німеччина в змозі дати достатньо танків для ЗСУ, оскільки географічно набагато ближче.

«Наші партнери очікують, що Німеччина виконає свої обов'язки. Ми повинні не кидати Україну. Їм потрібні танки... Європа може передати достатню кількість Leopard і ми можемо поставити відразу 50-100 БМП Marder, які не можуть бути замінені протягом року» – зазначила вона.

«Все, крім…»: яку військову допомогу досі відмовляється надавати Україні ЗахідСоюзники все ще відмовляються надавати Україні західні танки та винищувачі, а також інше озброєння. Докладніше – на інфографіці.

Дмитро Кулеба 12 грудня, проте, заявив, що Україна поки не отримала згоди від Німеччини на постачання бойових танків Leopard 2.

«Таке рішення ще не приймалося, обіцянок не давалося. Але ми працюємо над цим» – повідомив він.

При цьому, поки йдуть переговори про танки, Німеччина протягом останнього тижня передала в Україну 20 бронеавтомобілів Dingo та 2 тягачі-транспортери танків М1070 Oshkosh. Також до передачі заплановано ще один пакет допомоги, головне в якому - 18 колісних самохідних гаубиць RCH калібру 155 мм.

Звичайно, малоймовірно, що Україна отримає новітні модифікації танків – Leopard 2А7/2А7+. Але в європейських країнах досить машин модифікацій 2А4, 2А5 та 2А6, які значно краще, ніж все, що може протиставити їм росія на фронті. На сьогодні, до речі, тільки на складах основних компаній-виробників танка – Rheinmetall та Krauss-Maffei Wegmann – знаходиться до 80 машин, які оперативно можна повернути до ладу, поки йде підготовка екіпажів, та передати Україні.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: