Війська рф не зможуть захопити Київ, якщо спробують знову атакувати – ISW

Читать на русском
Аналітики ISW заявили, що російські окупанти не зможуть захопити Київ при спробі повторного наступу, навіть якщо атакуватимуть з території Білорусі.
Ілюстративне фотоФото – Reuters

Російські військові навряд чи зможуть захопити Київ, навіть якщо спробують атакувати столицю Україну з території Білорусі.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Валерій Залужний у нещодавному інтерв’ю заявив, що росіяни готують близько 200 тисяч солдатів. За його словами, у нього немає сумнівів, що вони знову спробують наступати на Київ.

На думку аналітиків, малоймовірно, що повторний наступ на північ буде більш успішним взимку 2023 року, ніж у лютому 2022-го. В ISW вважають, що російські війська деградували та не мають такої бойової потужності, як на початку повномасштабного вторгнення.

Зазначається, що росіяни не змогли захистити свої «здобутки» в Україні та втратили понад 70 тис. кв. км окупованої території з моменту відходу з-під Києва. У Бахмуті наразі вони просуваються не більше ніж на 100-200 м за день.

Крім того, аналітики підкреслили, що росія не здобула перевагу у повітрі та значною мірою вичерпала власний арсенал високоточних боєприпасів.

Як розвиватиметься війна в Україні взимку: можливі сценаріїЯк узимку розвиватимуться бойові дії в Україні, чи продовжать ЗСУ контрнаступ, чи буде пауза у війні – усі можливі сценарії.

«Українські війська, зі свого боку, підготували значні оборонні укріплення на півночі України і зараз краще підготовлені до оборони, ніж у лютому 2022 року. Місцевість поблизу білорусько-українського кордону не сприяє веденню маневреної війни, а можливі шляхи вторгнення з Білорусі до Києва пролягають через вузькі місця в Чорнобильській зоні відчуження, які українські війська вже навчилися захищати», – йдеться у звіті ISW.

Ключові висновки ISW:

  • Цілі володимира путіна в Україні не змінилися.

  • Російський диктатор, ймовірно, хоче завоювати українські території та отримати значні поступки.

  • Також путін може створювати умови, щоб відновити наступ до весни 2023 року.

  • Українські захисники продовжують контрнаступ у напрямку Кремінної та Сватового.

  • Війська рф продовжили наступальні операції у районі Бахмута та Авдіївки.

  • Окупанти далі обороняються на південь від річки Дніпро на півдні України.

  • Російський офіцерський корпус надалі зазнає великих втрат в Україні.

  • Українські партизани здійснили диверсію на трансформаторній підстанції у Бердянську Запорізької області.

Нагадаємо, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що вже в лютому 2023 року росія може здійснити нову спробу наступу. Для України головне утримати лінію фронту та не здавати позиції, оскільки звільняти території для наших солдатів набагато важче.

Водночас українське військо достатньо укомплектоване, потреби у новій хвилі мобілізації для збору ще сотень тисяч людей наразі немає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: