Білорусь уже навряд чи вторгнеться в Україну: аналітики назвали причини та оцінили стан армії

Читать на русском
В ISW вважають, що Білорусь уже не вступить у війну проти України через внутрішню динаміку всередині країни. Але навіть якщо вторгнення трапиться, армія Лукашенка не зможе зробити більше, ніж тимчасово відволікти ЗСУ від інших ділянок фронту.
Фото: Depositphotos

Білорусь уже навряд чи вторгнеться в Україну через внутрішню динаміку всередині країни. Крім того, у разі вторгнення білоруська армія не зможе зробити більше, ніж тимчасово відволікти українські сухопутні війська від інших ділянок фронту з огляду на вкрай обмежену ефективну бойову міць Мінська.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), присвяченому спробам росії втягнути Білорусь у повномасштабну війну.

У звіті аналітики констатували, що підтримка Білоруссю війни росії в Україні знижує здатність білоруських збройних сил проводити власні військові операції. 14 листопада стало відомо, що Білорусь передала росії 122 танки Т-72А, ймовірно, під приводом відправки їх на модернізацію. Також 17 листопада ЗМІ повідомили, що Білорусь передала 211 одиниць військової техніки, зокрема 98 танків Т-72А та 60 БМП-2.

Відповідно до звіту Міжнародного інституту стратегічних досліджень «Військовий баланс» за 2021 рік, підтверджена передача 98 танків Т-72 становить приблизно 18% білоруських запасів основних бойових танків.

Переговори чи «знищення України»: Лукашенко повторив російські ультиматумиЛукашенко повторив російські ультиматуми про переговори, інакше заявив він, Україна буде знищена повністю.

Крім того, скорочується запас артилерійських боєприпасів Білорусі за рахунок того, що вона передає їх рф. Допомога росії також заважає Білорусі проводити підготовку своїх військових.

При цьому влада намагається приховати кількість військової техніки, відправленої росії для підтримки вторгнення в Україну. Правоохоронні органи Білорусі ввели посилену охорону та спостереження за залізничною інфраструктурою та заборонили рух поїздів із військовою технікою через міста. Аналітики зазначають, що влада також намагається приховати масштаби передачі техніки, щоб пом'якшити можливу реакцію на деградацію військового потенціалу країни.

Підтримка Олександром Лукашенком війни, йдеться у звіті, ймовірно, викликає тертя у білоруських збройних силах. Військові незадоволені діями військово-політичного керівництва через загрозу вступу Білорусі у війну.

«Білорусь уже навряд чи вторгнеться в Україну через внутрішню динаміку всередині країни. ISW раніше оцінювала, що Лукашенко не має наміру вступати у війну в Україні через можливість відновлення внутрішніх заворушень. Лукашенко також, ймовірно, усвідомлює, що вторгнення в Україну підірве його авторитет як лідера суверенної країни, оскільки очевидно, що зусилля росії щодо встановлення повного контролю над Білоруссю увінчалися успіхом», – пише ISW.

В Інституті також вважають, що вступ Білорусі у війну в найгіршому випадку змусить Україну тимчасово відволікти сили та техніку з нинішніх ліній фронту. «Навіть якщо Лукашенко направить в Україну значну кількість військ, білоруські збройні сили все одно залишаться невеликою силою, яка не зможе досягти суттєвого оперативного успіху. Вступ Білорусі у війну у гіршому разі відверне українські сили від нинішніх ліній фронту на сході України», – йдеться у звіті.

Але при цьому аналітики впевнені, що Білорусь продовжуватиме допомагати росії.

Нагадаємо, наприкінці листопада заступник міністра оборони Ганна Маляр заявила, що на кордоні Білорусі з Україною є недостатня кількість ворожих сил для наступу, але такий варіант може бути запасним у росії.

Олександр Лукашенко місяць тому запевняв, що «білоруси – мирні люди і не хочуть війни».

Але при цьому він визнав участь Білорусі у російській агресії проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: