Україна нарощує зусилля щодо ізоляції та ослаблення російських військ у Мелітополі – NYT

Читать на русском
Україна нарощує зусилля щодо ослаблення російських сил у Мелітополі. Це може бути прелюдією до нової великої фази війни – контрнаступу на півдні та звільнення стратегічно важливого міста.

Україна нарощує зусилля щодо ізоляції та ослаблення російських сил у стратегічно важливому місті Мелітополі у Запорізькій області. Це відбувається напередодні того, що, як багато хто очікує, стане наступною великою фазою війни – українським наступом на півдні.

Про це пише The New York Times.

Видання пише, що Україна використовує високоточні ракетні удари великої дальності, диверсійні операції та точкові ліквідації для націлення на Мелітополь. Місто називають воротами до Криму через його розташування на перетині двох основних автомагістралей та важливої залізничної лінії, що зв'язує росію з півостровом та окупованою територією на півдні.

У понеділок у Мелітополі було підірвано міст через річку Молочну. Росіяни поклали відповідальність за це на ЗСУ. Руйнування мосту поставило під загрозу ключовий шлях постачання окупантів до Мелітополя з півдня.

Як розвиватиметься війна в Україні взимку: можливі сценаріїЯк узимку розвиватимуться бойові дії в Україні, чи продовжать ЗСУ контрнаступ, чи буде пауза у війні – усі можливі сценарії.

Крім того, нещодавно було завдано ударів по російських командних центрах, складах боєприпасів та шляхах постачання в Мелітополь.

Неясно, пише NYT, чи є удари прелюдією до наступу чи відволіканням уваги, тоді як українські військові готують атаку на іншому напрямку. Але військові аналітики називають значними атаки та кажуть, що вони відповідають схемі використання Україною високоточних ракет для завдання ударів по російських логістичних цілях.

Мелітополь є ключовим транспортним вузлом, і відновлення контролю над ним може допомогти українським силам повернути собі не лише всю Запорізьку область, а й решту Херсонщини. Це потенційно дає можливість відкинути російські війська назад до окупованого Криму.

«Все це повністю залежить від Мелітополя. Якщо Мелітополь впаде, вся російська оборона до Херсона впаде, і українські збройні сили стрибнуть прямо до кордону з Кримом», – сказав Олексій Арестович.

Хоча повернення Мелітополя та його транспортних вузлів ускладнить забезпечення російських сил на півдні, взяти місто – складне завдання, зазначає видання. Найближча територія, яка утримується українськими військами, знаходиться за 60 кілометрів на північ.

Нагадаємо, раніше видання Forbes писало, що Збройні сили України можуть готуватися до четвертого контрнаступу, цього разу на Запорізькому напрямку.

Міністр оборони Олексій Резніков дав прогноз, коли Сили оборони відновлять активний контрнаступ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: