Путінські бункери від Москви та до Уралу: у ЗМІ розсекретили систему укриттів російського президента

Читать на русском
Путінська система укриттів ділиться на дві частини - офіційна і неофіційна. Перша частина є свого роду секретом Полішинеля, тоді як про другу відомо дуже небагато
Ілюстративне фотоwikimedia.org

Параноя президента росії володимира путіна набула такого розмаху, що російський диктатор для того, щоб переховуватися, має глобальну мережу секретних бункерів на випадок ядерної війни, яка простягається від Москви аж до Уралу. При цьому триває активне будівництво нових укриттів.

Про це розповів російський журналіст-розслідувач Олег Ролдугін в інтерв'ю опозиційному телеканалу «Дождь».

«Бункери почали будувати ще за радянських часів для перших осіб держави, але останнім часом роботи активізувалися. Точно є бункери й в Москві, і на Уралі, є бункери в Поволжі» - зазначив він.

Кораблі рф готуються до повторного випробування торпеди з ядерною установкою – CNNКораблі рф готуються до повторного випробування нової торпеди з ядерною силовою установкою, тому що перші довелося перервати через технічну несправність.

Ролдугін каже, що путінська система укриттів ділиться на дві частини - офіційна і неофіційна. Перша частина управляється структурою під назвою Головне управління спеціальних програм при президенті росії - вона підпорядковується безпосередньо путіну.

Глибина московських тунелів становить до 200 метрів - це з'ясували дігери, багатьох з яких потім засудили до реальних або умовних термінів. Після приходу Путіна до влади за реновацію бункерів взялися з новою силою - так, 55 млн рублів було витрачено на оновлення трьох ліфтів, що дозволяє говорити про дуже глибоке залягання бункерів російського диктатора. В офіційну систему бункерів входить також відоме «Метро-2» - система укриттів, яка будується і розширюється ще зі сталінських часів і пов'язує кремль з численними бункерами в Москві, Підмосков'ї та навіть Калузі.

Як може закінчитися війна в Україні: шість сценаріїв від InsiderЯк далі може розвиватись війна в Україні. Шість сценаріїв – припинення вогню, мирна угода, перемога росії чи України, затяжна війна, ядерний удар.

Сюди ж входить комплекс в Ямантау - спеціальний урядовий бункер, збудований в горах між Магнітогорськом і Уфою. Останнім часом в закритому територіальному утворенні Міжгір'я, яке, як вважається, є прикриттям для комплексу, активізувалися роботи - пропускний режим там і раніше був драконівський, а тепер в це ЗАТУ взагалі неможливо потрапити.

«За цими масштабами можна судити, яка глибина, що це за ліфти і які шахти прокладені під Москвою. Займалася модернізацією структура, яка спеціалізується на створенні шахт для пускових установок ракет. Багато бункерів пов'язані між собою тунелями, які розходяться на десятки км» - зазначив Ролдугін.

У кремлі розпочалася колективна деескалація риторики щодо використання ядерної зброї – ISWУ кремлі знизили градус ядерної риторики, оскільки погрози не змогли підірвати політичну та громадську волю України продовжувати протистояти російському вторгненню.

Куди цікавіше друга частина бункерів, неофіційна. Будують приватні путінські бункери ті ж люди, які будували президенту росії офіційні укриття та тунелі під будинком в Геленджику. І число цих приватних бункерів дуже велике.

Будівельник обох систем, ГУСП - юридичний правонаступник П'ятого управління справами Ради Міністрів РРФСР. Основне завдання цієї структури при СРСР полягало у будівництві нових бункерів та модернізації існуючих - саме на випадок Останньої війни. ГУСП керує з 2015 року Олександр Лінець, який раніше очолював управління ФСБ росії по Південному військовому округу. У 2020 році Лінець отримав квартиру в будинку Управління справами президента у Великому Тишинському провулку в Москві - що свідчить про небувалу довіру путіна до цього офіцера, оскільки в цьому ж будинку живуть керівник кремлівської адміністрації Антон Вайно, глава Служби зовнішньої розвідки Сергій Наришкін, глава Слідчого комітету Олександр Бастрикін.

Ядерні доктрини: у яких випадках країни можуть використати ядерну зброюУ яких випадках ядерні країни можуть застосувати свою зброю – на інфографіці. Зокрема, росія може застосувати ЯЗ не тільки у відповідь на аналогічну атаку, а й у разі агресії із застосуванням звичайної зброї.

ГУСП охоплює низку відомих та велику кількість невідомих військових частин, які розташовуються і працюють по всій території росії. Відбір в ці частини надзвичайно суворий.

До речі, підозрілим сигналом, на думку Ролдугіна, може бути те, що останнім часом в росії почали масово укладати державні контракти, пов'язані з підготовкою бункерів до ядерної війни - контракти з повірки приладів радіаційної та хімічної розвідки, щодо закупівлі комплексів для виявлення каналів витоку мовної інформації та апаратів для виявлення жучків, придбання обладнання для формування системи постановки віброакустичних і акустичних перешкод, апаратно-програмних психодіагностичних комплексів, дихальних апаратів на стисненому повітрі та так далі.

Нагадаємо, раніше президент США Джозеф Байден попередив путіна про те, що застосування зброї масового ураження в Україні буде мати для росії серйозні наслідки.

На думку колишнього головнокомандувача об'єднаними силами НАТО в Європі Джеймса Ставрідіса, путін швидше використовував би хімічну зброю, ніж ядерну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: