У кремлі розпочалася колективна деескалація риторики щодо використання ядерної зброї – ISW

Читать на русском
У кремлі знизили градус ядерної риторики, оскільки погрози не змогли підірвати політичну та громадську волю України продовжувати протистояти російському вторгненню.

Ключові кремлівські чиновники розпочали колективну деескалацію своєї риторики щодо використання ядерної зброї в Україні.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Так, 2 листопада Міністерство закордонних справ рф опублікувало заяву про «запобігання ядерній війні», в якій йдеться, що росія «суворо і послідовно керується постулатом про неприпустимість ядерної війни, в якій не може бути переможців і яка не може бути розв'язана».

Володимир путін 27 жовтня заявив, що у росії «немає потреби застосовувати ядерну зброю проти України». Дмитро Медведєв «також дедалі більше применшує люту ядерну риторику, яку він використовував протягом жовтня».

Ядерні доктрини: у яких випадках країни можуть використати ядерну зброюУ яких випадках ядерні країни можуть застосувати свою зброю – на інфографіці. Зокрема, росія може застосувати ЯЗ не тільки у відповідь на аналогічну атаку, а й у разі агресії із застосуванням звичайної зброї.

«Зміна риторики вказує на те, що вище військове командування та кремлівські чиновники, ймовірно, певною мірою усвідомлюють величезні витрати за незначної оперативної вигоди для росії у разі застосування ядерної зброї проти України чи країн НАТО», – наголошується у звіті.

Китай міг також зіграти свою роль у тиску на кремль, щоб той зменшив свої ядерні погрози, вважають в ISW. Голова КНР Сі Цзіньпін заявив 4 листопада, що «міжнародне співтовариство має… спільно протистояти застосуванню чи загрозі застосування ядерної зброї, виступати за те, щоб ядерна зброя не застосовувалася і ядерні війни не велися, щоб запобігти ядерній кризі в Євразії». Міністр оборони Китаю Вей Фенхе, ймовірно, сказав те саме Сергію Шойгу під час телефонної розмови 26 жовтня.

«Кремль може в майбутньому використати ядерну риторику, щоб спонукати США та їхніх союзників чинити тиск на Україну для ведення переговорів. Але кремль не зможе змусити Київ вести переговори шляхом ядерних погроз. ISW продовжує вважати, що використання росією ядерної зброї в Україні залишається малоймовірним і що кремль наразі робить кроки щодо деескалації своєї ядерної риторики. Ядерні погрози кремля не змогли підірвати політичну та суспільну волю України продовжувати протистояти російському вторгненню», – резюмують аналітики.

Нагадаємо, буквально 1 листопада Дмитро Медведєв погрожував ядерним ударом по Україні у разі її перемоги у війні.

Крім того, у ЗМІ з'явилася інформація про те, що високопоставлені російські військові обговорювали застосування тактичної ядерної зброї у війні проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: