Високопоставлені російські військові обговорювали застосування ядерної зброї – NYT

Читать на русском
Російські військові лідери нещодавно обговорювали можливе застосування ядерної зброї у війні проти України. Але в США не вбачають доказів того, що росіяни переміщують ядерну зброю або вживають інших заходів для підготовки до удару.

Нещодавно високопоставлені російські військові обговорювали застосування тактичної ядерної зброї у війні проти України.

Про це пише видання The New York Times з посиланням на низку високопоставлених американських чиновників. За їхніми словами, ця дискусія «підсилила занепокоєння» Вашингтону та союзних столиць.

Зазначається, що президент рф володимир путін не брав участь у цих бесідах. Але той факт, що високопоставлені російські військові керівники навіть вели обговорення, стривожив адміністрацію Байдена – це показує, наскільки російські генерали розчаровані своїми невдачами в Україні.

Проте американські офіційні особи заявили, що не бачили доказів того, що росіяни переміщують ядерну зброю або вживають інших тактичних заходів для підготовки до удару.

Ядерні доктрини: у яких випадках країни можуть використати ядерну зброюУ яких випадках ядерні країни можуть застосувати свою зброю – на інфографіці. Зокрема, росія може застосувати ЯЗ не тільки у відповідь на аналогічну атаку, а й у разі агресії із застосуванням звичайної зброї.

Інформація про розмови була поширена всередині уряду США у середині жовтня.

Військові експерти зазначають, що застосування ядерної зброї — вперше за понад 75 років — докорінно змінить перебіг війни. Хоча руйнування залежатимуть від багатьох чинників, у тому числі від розміру зброї та вітру, навіть невеликий ядерний вибух може призвести до загибелі тисяч людей та зробити деякі частини України непридатними для життя.

Нові розвідувальні дані з'явилися, коли росія також просувала безпідставне звинувачення у тому, що Україна планує використати так звану «брудну бомбу». І це сталося на тлі шквалу контактів між американськими та іншими західними офіційними особами та їхніми російськими колегами.

Хоча ризик подальшої ескалації залишається тривожно високим, представники адміністрації Байдена та союзники США також кажуть, що телефонні розмови між західними та російськими колегами «допомогли частково послабити ядерну напруженість».

Нагадаємо, Дмитро Медведєв погрожує ядерним ударом по Україні у разі її перемоги у війні.

При цьому раніше володимир путін стверджував, що «росії не потрібен ядерний удар по Україні» – у цьому немає ні політичного, ні військового сенсу.

На інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, скільки боєголовок є у ядерних країн і скільки їх розгорнуто.

Крім того, ми розбиралися, в яких випадках країни можуть використати ядерну зброю.

Експерт назвав можливі сценарії застосування ядерної зброї росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: