Зброя тероризму: як Україна може боротися з іранськими БПЛА

Читать на русском
Про те, як Україна дешево та досить ефективно може боротися з іранськими безпілотниками Shahed-136 – у матеріалі Слово і діло
ЗСУ збивають іранські БПЛА десятками, але частина все ж долітає до метиСтратком ЗСУ

Зазнавши невдачі в спробі затероризувати Україну ракетами, вичерпавши свій ракетний запас на дві третини, російські окупанти за підтримки іранського режиму аятолл вирішили спробувати зломити український опір, застосовуючи іранські дрони.

Звичайно, Тегеран намагається заперечувати передачу дронів, але факти говорять самі за себе. Більш того, іранські інструктори навчають росіян використовувати ці БПЛА, а боротьба з ними може стати більш серйозним викликом, ніж вважалося раніше – дешеві іранські дрони, оснащені китайськими двигунами, прозвані за видаваний ними шум «мопедами», буквально затероризували мирне населення України.

«Слово і діло» розбиралося, чим і як Україна може протистояти іранським дронам-камікадзе.

Зброя терористів

В Офісі президента кажуть, що росія може активно атакувати Україну іранськими дронами-камікадзе ще протягом наступних двох-трьох місяців. За словами президента Володимира Зеленського, рф замовила у режиму аятолл не менше 2400 дронів. Звичайно, питання в тому, скільки їх було передано росіянам насправді, оскільки промисловість Ірану занадто слабка, щоб впоратися з такими замовленнями. Але в будь-якому випадку, не менше декількох сотень.

Атаки дронами-камікадзе: проти яких українських міст рф застосовувала іранські безпілотникиРосія використовувала іранські дрони-камікадзе проти Одеси, Миколаєва, Києва, Кривого Рогу, Харкова, Дніпра, Білої Церкви, Запоріжжя, Нікополя. Докладніше – на інфографіці.

Зараз ЗСУ збили вже не менше 223 БПЛА Ірану. Загалом, збивається до 80% запущених росіянами дронів. Але навіть ті, які влучають, завдають великої шкоди об'єктам інфраструктури.

Окупанти застосовують ці БПЛА виключно заради терористичних атак по житловим будівлям і цивільних об'єктах – дрон вкрай уразливим для будь-яких засобів ППО, особливо для армійських малого радіуса дії, дуже галасливий, повільний і великий, тому бити ними по військовій техніці, скупченням солдатів, і так далі немає сенсу – хоча на початку росіяни намагалися це робити.

Дешево і сумно, боляче і несмачно

Заковика в тому, що боротьба з іранськими БПЛА зараз обходиться Україні дорожче, ніж рф – запуски цих дронів. Вартість одного іранського дрона варіюється від 20 до 50 тисяч доларів, кажуть дослідники з неурядових OSINT-організацій. Таким чином, росія витратила на запуски вже близько 12 млн доларів (якщо округлити суму).

Україна ж використовує для відбиття атак широкий спектр озброєння – винищувачі МіГ–29, армійські сили ППО (від легких ручних ПЗРК – до ЗСУ 23-4 «Шилка» та Gepard), ракети систем ППО С-300, IRIS-T та NASAMS, та що там, навіть стрілецьку зброю. Сумарно, згідно з підрахунками експертів, Україна витратила на відбиття атак БПЛА вже 28 млн доларів – тобто більше, ніж у два рази перевищивши витрати російських окупантів; при таких витратах боротьба з БПЛА Ірану нагадує стрілянину з гармат по горобцях. З іншого боку, збиток від дрона, що долетів, перевищує будь-які витрати на його перехоплення. Але тут виникає ще одна проблема - дуже часто за роєм безпілотників росіяни здійснюють запуск крилатих ракет і «розрядженої» української ППО дуже складно їх перехопити.

У Кабміні пояснили українцям, як убезпечитися від дронів-камікадзеУ Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України надали українцям низку порад, як уберегтися від дронів-камікадзе Shahed.

Потрібен якийсь новий, недорогий та ефективний спосіб боротьби з безпілотниками, кажуть фахівці. Військовий аналітик Ігаль Левін в інтерв'ю «Слово і Діло» вже розповідав, як можна збивати «шахеди» – армійські засоби ППО і стрілецьку зброю.

Військовий експерт Олег Жданов у своєму YouTube назвав непоганим рішенням для боротьби з іранськими БПЛА західну систему протиповітряної оборони (ППО) С-RAM. Вона створена для перехоплення снарядів і ракет РСЗВ, в тому числі надзвукових. Іранські дрони стануть для неї легкою мішенню. Так, вона має невелику дальність, близько чотирьох кілометрів, але цього цілком достатньо, щоб одна така система прикрила один об'єкт. Питання в тому, чи передадуть партнери такі системи; зокрема, було б непогано отримати від Німеччини модернізований варіант C-RAM, комплекс MANTIS.

Інші фахівці пропонують не менш цікаві варіанти ешелонованої антидронної системи оборони з прицілом на майбутнє – оскільки росія може отримати більш досконалі та швидкісні іранські БПЛА-каміказде Arash-2.

Так, першим елементом системи протидії дронам повинні стати пости візуального, радіоелектронного та аудіозвукового виявлення БПЛА. Їх завданням стане фіксація БПЛА і передача даних.

Другим ешелоном стануть мобільні групи вогневого ураження, третім – стаціонарні пости вогневого ураження. Саме їм доручається за переданими даними здійснити перехоплення і знищення безпілотників.

Чим пропонують оснащувати такі ударні антидронні групи:

  • вертольоти Мі-24П;
  • зенітні установки ЗПУ-4 на базі шасі або причепа (знаходяться на зберіганні в запасах ЗСУ);
  • зенітні установки ЗУ-23-2 на базі шасі або причепа (знаходяться на озброєнні);
  • зенітно-артилерійські комплекси С-60 з АЗП-57 (знаходяться на зберіганні в запасах ЗСУ);
  • самохідні зенітні установки ЗСУ 23-4 «Шилка» та іноземні СЗУ;
  • самохідний зенітно-ракетний комплекс 2К22 «Тунгуска» (на озброєнні ЗСУ);
  • самохідні зенітні установки ЗСУ-57-2 (на зберіганні);
  • морально застарілі зенітні ракетні комплекси типу С-125.

Також в Інтернеті наводиться список української бронетехніки, яка може ефективно боротися з цілями типу безпілотників:

  • Український БТР-3, озброєний комплексом С-60;
  • БТР-70Д (GM): це глибока модернізація радянського БТР-70, озброєна зенітною установкою ЗУ-23, розроблена Житомирським бронетанковим заводом;
  • Комплекс С-60 в модернізованому варіанті від НВО «Арсенал», який дозволяє наводити його по радару;
  • Старий радянський ЗРК С-125 «Печора-2Д» і його модернізований варіант ЗРК С-125М «Печора»/FCR-125;
  • українська модернізація «Шилки»: ЗСУ-23-4М-А1 «Рокач»;
  • несподівано, але катери типу «Кентавр», які мають відмінне універсальне ракетно-артилерійське озброєння.

Таким чином, можна за допомогою достатнього старого зброї, в достатку представленого на військових складах, звести на нуль ефект від безпілотників. Важливо, що це буде значно дешевше, ніж діючі методи боротьби – коли на перехоплення БПЛА підіймають винищувачі та б'ють по іранських «мопедах» дорогими ракетами з С-300 та NASAMS.

У Міністерстві закордонних справ України тим часом вирішено ініціювати розрив дипломатичних відносин з Іраном, як з країною, яка є посібником російських терористів і допомагає здійснювати терористичні атаки на українські міста.

Сполучені Штати погодилися з оцінками Британії та Франції, що поставки Іраном безпілотників у рф порушують резолюцію Ради Безпеки ООН, яка схвалила ядерну угоду 2015 року між Іраном і шістьма державами. Таким чином, проти Ірану можуть бути введені масштабні санкції.

Постачальник дронів для росії з посольством у Києві: як розвивалися дипвідносини України та ІрануВід торговельного партнерства до катастрофи літака МАУ та постачання дронів для вбивства українців – як розвивалися відносини України та Ірану.

Самі ж українці вже перебувають в люті та готові збивати дрони підручними засобами – з особистої зброї, мисливських гвинтівок, у кого що є. МВС навіть довелося закликати населення країни залишити винищення дронів фахівцям. Але це показує, що замість того, щоб впасти духом, українці готові самі винищувати російську зброю терористів – тому, що своїми атаками рф ще раз продемонструвала, що є величезною терористичною організацією, а зовсім не країною.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: