Атаки дронами-камікадзе: проти яких українських міст рф застосовувала іранські безпілотники

Читать на русском

Росія, за словами президента Володимира Зеленського, замовила у Ірану 2,4 тисячі дронів-камікадзе. Дальність використання дронів дозволяє атакувати з їх допомогою будь-яке українське місто, чим окупанти займаються вже місяць, вражаючи об'єкти критичної інфраструктури. Такі атаки, як прогнозує Олексій Арестович, можуть продовжуватися ще два-три місяці. Які міста вже постраждали від іранських безпілотників – на карті «Слово і діло».

Росія використовувала іранські дрони-камікадзе проти Одеси, Миколаєва, Києва, Кривого Рогу, Харкова, Дніпра, Білої Церкви, Запоріжжя, Нікополя. Докладніше – на інфографіці.
Використання дронів-камікадзеСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Вперше США у липні публічно попередили про те, що Іран може передати росії безпілотники для використання у війні проти України.

Перша партія, вірогідно, надійшла до росії наприкінці липня – початку серпня. Безпілотники, за інформацією ЗМІ, доставили транспортні літаки. У жовтні у Центрі національного спротиву повідомили, що росіяни також привезли інструкторів з Ірану на тимчасово окуповану територію України, зокрема до Херсонської області та Криму – щоб навчати військових користуватися дронами-камікадзе.

Масове використання дронів-камікадзе росія розпочала вже у вересні. 13 вересня біля Куп'янська в Харківській області було збито перший безпілотник.

Потім від дронів-камікадзе постраждав Нікополь, Очаків та Кривий Ріг. 20 вересня безпілотник був уперше збитий на південному напрямку – на Миколаївщині.

Починаючи з кінця вересня росія застосовує проти України десятки іранських безпілотників на день. Ними були атаковані Одеса, Миколаїв, Харків, Запоріжжя, Нікополь, Дніпро, Кривий Ріг, Біла Церква.

10 жовтня дрони-камікадзе вперше атакували Київ. 17 жовтня росія направила у бік української столиці майже 30 безпілотників, п'ять із них долетіли.

Нагадаємо, 14 жовтня міністр оборони Олексій Резніков заявив, що на озброєнні російської армії залишилося близько 300 іранських дронів-камікадзе Shahed-136, але росія планує закупити ще кілька тисяч.

Крім того, як повідомляли в ISW, росія могла домовитися з Іраном про постачання нових безпілотників Arash-2.

На інфографіці «Слово і діло» можна побачити, як розвивалися дипломатичні відносини України та Ірану.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: