ІДІЛ з ядерною зброєю: чи можна вважати росію повноцінною терористичною організацією

Читать на русском
Про те, які існують критерії приналежності до терористів і наскільки їм відповідає росія – в матеріалі Слово і діло
Ілюстративне фотоcyprus-daily.news

Останнім часом у зв'язку з обстрілами росією українських міст, енергетичних об'єктів, критичної інфраструктури активізувалася тема про те, чи визнають рф нарешті країною, яка спонсорує тероризм. Парадокс в тому, що для України все начебто і так зрозуміло – росія поводиться, як натуральний терорист, але є ще міжнародні норми права, які чітко визначають країну, як поплічника тероризму.

«Слово і діло» розбиралося в тому, чи відповідає росія критеріям, за якими визначається приналежність до терористичної організації.

Що таке тероризм

Загальноприйняте визначення тероризму – це один з варіантів тактики політичної боротьби, основним інструментом в якому є політично мотивоване насильство. Цілі, встановлені терористами, незалежно від того, чи є вони політичними, економічними, релігійними, ідеологічними, досягаються шляхом постійного застосування насильства з метою залякування.

Terrorussia: Головне, що треба знати про росію та статус країни-спонсора тероризмуГоловне про те, чому росія - країна-терорист, чому потрібно визнати її спонсором тероризму та як це вплине на становище рф на світовій арені

У правовому полі тероризм визначається, як окрема ідеологія насильства і практика впливу на суспільну свідомість, на прийняття рішень органами державної влади, органами місцевого самоврядування або міжнародними організаціями, пов'язана з силовим впливом, залякуванням мирного населення та/або іншими формами протиправних насильницьких дій.

За характером суб'єкта тероризм поділяється на неорганізований та організований. За метою застосування - на релігійний, ідеологічний, національний та соціальний. За рівнем підтримки - на державний (тероризм здійснюється державою), навколодержавний (не здійснюється державою, але підтримується нею) та недержавний (терористи діють без підтримки).

Починаючи з кінця 1960–х років, також в ужиток впроваджується поняття «міжнародний тероризм» - це вид тероризму, який відрізняється потужною опорою на екстремістську ідеологію, широким застосуванням як звичайних самогубців, так і досягнень прогресу, а також спрямований проти цілих держав.

«Злочинні акти, спрямовані чи розраховані на створення ситуації терору серед широкої громадськості, групи осіб чи конкретних осіб у політичних цілях, за жодних обставин не можуть бути виправдані, якими б не були міркування політичного, філософського, ідеологічного, расового, етнічного, релігійного чи іншого характеру, які можуть наводитися на їхнє виправдання» – таке визначення використовує стосовно до тероризму Генеральна Асамблея ООН.

Правове поле США – єдиної країни, яка ефективно може визнати рф поплічником терористів – визначає тероризм, як «навмисне, політично мотивоване насильство, що здійснюється проти мирного населення або об'єктів субнаціональними групами федерального рівня або підпільно діючими агентами та організаціями, зазвичай з метою вплинути на настрій суспільства».

Таким чином, тероризм – це спроба, діючи за допомогою залякування, насильства, жорстокості, змусити когось зробити те, що в звичайних обставинах об'єкт терористичних дій не зробив би ніколи.

Чи підходить росія під критерії терористичної організації

Хоча в Україні вже давно зрозуміло, що вся росія – це просто один великий ІДІЛ та «Аль-Каїда», якій божим потуранням дісталися ядерні ракети, у світі є певні ознаки терористичної організації, згідно з якими можна зарахувати те чи інше угруповання до терористів.

В першу чергу, дивляться на дії, які здійснює організація. Так, акти тероризму мають ряд дуже специфічних властивостей:

  • Залякування: на відміну від погроз застосування насильства, акти тероризму – це і є застосування насильства. Це не тільки силовий, але насамперед психологічний вплив.
  • Публічність: акти тероризму здійснюються публічно, терористи негайно визнають свою відповідальність за них, оскільки терор привертає увагу до терористичної організації та до їхніх вимог.
  • Масована ретрансляція. Теракт для терористів – безвідмовний спосіб донесення інформації про власні політичні вимоги максимально ясним та відкритим методом з максимально широким успіхом.
  • Вимога: теракт в цьому випадку є певним посилом для суспільства; або воно виконує вимоги терористів, або теракти ставатимуться знову і знову.
  • Масовість та невибірковість: жертв, як правило, дуже багато і вони не мають жодного стосунку до тих, проти кого терористи декларують боротьбу. Однак у випадку з виборчим тероризмом, його жертвами можуть стати й представники конкретних груп. Проте, цілями терористів є одні люди, але насправді страждають зовсім інші.
  • Реклама терористів та цілей терористичної організації. З цією метою теракт масово висвітлюється в контрольованих терористами ЗМІ в потрібному для них ідеологічному, політичному і релігійному ключі.

Якими можуть бути терористичні акти:

  • Умисне пошкодження та знищення об'єктів цивільної та військової інфраструктури, а також будівель, що не несуть ніякої цінності крім культурної.
  • Вбивство конкретної людини або групи людей.
  • Показові тортури, знущання, насильство над людьми.
  • Викрадення людей з метою застосування шантажу або отримання викупу.
  • Показове побиття людей.
  • Пограбування із захопленням заручників для висунення вимог і отримання викупу.
  • Загроза застосування або застосування зброї масового ураження, включаючи сюди хімічне, біологічне і ядерне.

Експерт назвав удари по дамбі в Кривому Розі частиною нової терористичної стратегії росіїСхоже, росія буде застосовувати таку тактику до тих пір, поки не отримає від України міцний удар у відповідь по таких же об'єктах

Якщо уважно розглянути дії росії в Україні, стане ясно, що насправді рф – це один великий табір терористичного угруповання. Судіть самі: умисне пошкодження об'єктів цивільної та військової інфраструктури – це те, з чим Україна стикається щодня. Вбивство конкретної людини або групи людей – так само.

Тортури, викрадення, побиття людей, показовий шантаж, захоплення важливих об'єктів, взяття заручників – російська армія практикує переважним чином дії, які більш характерні для типової терористичної організації. При цьому все робиться публічно, з масовим висвітленням в контрольованих терористами ЗМІ, показово, маючи на меті залякати Україну, її уряд і народ.

Щодо пункту «загроза застосування або застосування зброї масового ураження, включаючи сюди хімічне, біологічне та ядерне» навіть і згадувати не варто – ядерний шантаж путіна говорить сам за себе.

Таким чином, зараз росія, її уряд, її армія та спецслужби на всі сто відсотків відповідають критеріям, за якими визначається терористична організація, а дії росіян можуть бути класифіковані, як повноцінні та усвідомлені терористичні акти.

Тепер справа за світовою спільнотою – назвати речі своїми іменами, визнати рф країною, яка спонсорує тероризм (бо статусу країни-терориста, на жаль, не існує) і остаточно ізолювати кремлівський режим від цивілізованого світу.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: