У США вважають, що передача іранських дронів росії порушує ядерну угоду

Читать на русском
У Держдепі США заявили, що надання Іраном росії дронів-камікадзе є порушенням ядерної угоди 2015 року між Іраном і шістьма державами.
Фото: state.gov

Сполучені Штати згодні з оцінками Британії та Франції, що поставки Іраном безпілотників до росії порушують резолюцію Ради Безпеки ООН, яка схвалила ядерну угоду 2015 року між Іраном та шістьма державами.

Про це заявив на брифінгу у вівторок заступник голови Держдепартаменту США Ведант Пател, повідомляє Reuters.

Атаки дронами-камікадзе: проти яких українських міст рф застосовувала іранські безпілотникиРосія використовувала іранські дрони-камікадзе проти Одеси, Миколаєва, Києва, Кривого Рогу, Харкова, Дніпра, Білої Церкви, Запоріжжя, Нікополя. Докладніше – на інфографіці.

«Наші французькі та британські союзники публічно заявили, що постачання Іраном росії цих БПЛА є порушенням резолюції Ради Безпеки ООН 2231. Ми з цим згодні», – сказав Пател.

Як зазначається, резолюція 2231 затвердила ядерну угоду 2015 року між Іраном та шістьма державами – Великою Британією, Китаєм, Францією, Німеччиною, рф та США. Вона обмежила діяльність Тегерана зі збагачення урану, ускладнивши розробку ядерної зброї в обмін на зняття міжнародних санкцій.

«Ми вважаємо, що ці БПЛА, які передаються з Ірану до росії та використовуються рф в Україні, відносяться до зброї, на яку поширюється ембарго відповідно до резолюції 2231», – сказав Пател.

Згідно з резолюцією, ембарго на постачання звичайного озброєння до Ірану діяло до жовтня 2020 року. Незважаючи на зусилля США щодо продовження ембарго, Рада Безпеки відхилила цю пропозицію, відкривши Ірану шлях до відновлення експорту зброї. У 2018 році колишній президент Дональд Трамп вивів США з угоди щодо іранської ядерної програми.

Однак західні дипломати заявили, що резолюція, як і раніше, включає обмеження на ракети та пов'язані з ними технології, що діють до жовтня 2023 року і охоплюють експорт і купівлю передових військових систем, у тому числі й безпілотників.

Нагадаємо, США готують санкції проти Ірану через постачання зброї росії. У ЄС також попередили Іран про санкції.

В ОПУ заявили, що лише санкцій проти Ірану вже буде замало. МЗС офіційно звинуватило Іран у співучасті в агресії проти України.

«Слово і діло» пропонує подивитися, як розвивалися дипвідносини України та Ірану, який зараз фактично бере участь у вбивстві мирних українців.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: