Німеччина не змогла встановити причетних до вибухів на «Північних потоках», але виходить з того, що це росія – WSJ

Читать на русском
Розслідування, проведене Німеччиною, не змогло встановити причетних до вибухів на Північному потоках. Але слідчі виходять із того, що за цим стоїть росія.

Німецькі слідчі встановили, що серію вибухів на газопроводах «Північний потік» можна розцінювати як саботаж. Слідчі не змогли встановити причетних до аварії, але виходять із того, що за цим стоїть росія.

Про це повідомляє видання The Wall Street Journal із посиланням на офіційних осіб, знайомих із результатами розслідування.

Глибина моря у районі, де сталися вибухи, становить близько 70 метрів. За словами джерел, через глибину та погодні умови, у тому числі підводні течії, німецькі слідчі не змогли використати водолазів для дослідження – натомість провели зйомку за допомогою підводних безпілотників та використовували мінні шукачі.

Аварія чи саботаж: що сталося з газопроводами «Північний потік»Що сталося з російськими газопроводами Північний потік та які є версії аварії – на інфографіці.

Зображення з місць вибухів говорять про те, що вибухівка мала потужність близько 500 кг у тротиловому еквіваленті

Росія, нагадаємо, заперечує свою відповідальність та заявляє, що вибухи були терактом, спрямованим проти її інтересів. Попередньо розслідування, проведене Швецією, також підтвердило, що вибухи були спричинені саботажем, але винних назвати не змогли.

Деякі німецькі чиновники сумніваються, що акт саботажу був скоєний військовим підводним човном, посилаючись на відносно невелику глибину та пильне спостереження за підводними човнами, яке проводиться військово-морськими силами НАТО в цьому районі.

Одна з версій полягає в тому, що вибухові пристрої занурили у воду із судна та привели в дію дистанційно.

У Німеччині вважають, що таким чином росія намагається посилити тиск на німецьких політиків, щоб вони пом'якшилися і запустили «Північний потік-2».

Нагадаємо, 26 вересня на російських газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2», які проходять дном Балтійського моря біля Швеції та Данії, різко впав тиск. Пізніше було зафіксовано кілька витоків газу.

У Євросоюзі заявили, що вважають ушкодження трубопроводів результатом навмисної дії. У НАТО також вважають подію навмисною диверсією.

При цьому путін заявив, що від пошкоджень «Північних потоків» головну вигоду нібито отримали США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: