«Самі винні»: путін знову шантажує Європу поставками енергоресурсів

Читать на русском
Росія не постачатиме енергоресурси тим країнам, які обмежать ціни на нафту, заявив володимир путін.

Росія не постачатиме енергоресурси тим країнам, які обмежать ціни на нафту. При цьому рф готова до транзиту газу до Європи по вцілілій нитці «Північного потоку».

Про це заявив президент росії володимир путін у середу, 12 жовтня, на форумі «Російський енергетичний тиждень», передають російські ЗМІ.

Санкції проти росії: які обмеження ЄС впровадив проти агресора з початку війниПро найважливіші санкції проти росії, які запровадив Європейський Союз – на інфографіці Слово і діло

«Ми не постачатимемо енергоресурси країнам, які обмежать ціни на нафту», – сказав він.

Путін упевнений, що від пошкоджень «Північних потоків» головну вигоду отримали США, «які тепер можуть постачати енергоресурси за високими цінами».

«Встановлення штучних цінових обмежень на енергію провокує її глобальну нестачу і зростання цін ...І ніякі інтервенції і роздрукування нафтових резервів ситуацію не виправлять», – заявив президент рф.

У той же час, за його словами, росія готова постачати Європі додаткові обсяги газу в зимовий період по вцілілій нитці «Північного потоку-2».

«Якщо ми з європейцями прийдемо до спільного рішення постачати газ по вцілілій гілці «Північного потоку-2» – а одна гілка, незважаючи на все, вціліла, хоча нас, на жаль, не допускають до обстеження гілки, тиск там зберігається. Її потужність 27,5 млрд куб. м газу на рік, це близько 8% всього імпорту газу до Європи. Росія до початку цих поставок готова, м'яч на стороні Євросоюзу. Хочуть – нехай просто кран відкриють і все», – сказав путін.

Також він додав, що «відремонтувати підірвані газопроводи можливо, але лише у разі їх подальшої економічно обґрунтованої експлуатації та забезпечення безпеки маршруту».

Нагадаємо, Рада ЄС 6 жовтня затвердила восьмий пакет санкцій проти росії. Він, серед іншого, включає цінові обмеження на російську нафту.

Експерт для «Слово і діло» раніше розповідав, чому винуватцем інциденту з «Північними потоками» може бути сама росія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: