Інцидент на «Північних потоках» – похорон російської мрії про «енергетичну імперію»

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Інцидент з пошкодженням російських газопроводів «Північний потік-1» та «Північний потік-2» – це, по суті, кінець російської мрії про «енергетичну імперію».

Про це розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов у коментарі «Слово і діло».

Леонов нагадав, що більшу частину доходів від збуту енергоресурсів Росія отримувала саме з Європи. Саме заради цих надприбутків були прокладені обидва газопроводи. Зараз обидві гілки зруйновані – як труби сертифікованого ПП-1, так і одна з гілок несертифікованого ПП-2.

Експерт підкреслив: якщо найближчим часом гілки не будуть відремонтовані, туди потрапить морська вода і вони будуть втрачені остаточно.

«Вочевидь, росія втратить проєкт, який повинен був зробити з неї енергетичну імперію. Планувалося за допомогою цих газопроводів повністю припинити транзит через Україну. Але зараз весь цей газ, який повинен був транспортуватися через ПП-1 та ПП-2, знову повинен йти через Україну» – додав він.

26 вересня на обох нитках російського трубопроводу, який постачає газ до Європи – зупиненого «Північного потоку-1» та несертифікованого «Північного потоку-2» – днями стався витік газу відразу в трьох місцях, 28 вересня – стало відомо про четвертий. У Євросоюзі заявили, що все вказує на умисне пошкодження труб. У Кремлі ж невинно знизують плечима і називають версію абсурдною, закликаючи дочекатися дослідження. «Слово і діло» зібрало все, що відомо про інцидент.

Нагадаємо, на тлі новин про пошкодження «Північних потоків» в Європі знову почали зростати біржові ціни на газ. Як вартість змінювалася останні три роки - на інфографіці «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: