Чому винуватцем інциденту з «Північними потоками» може бути рф: думка експерта

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Репутація росії, як країни-терориста у справі з пошкодженням труб ПП-1 та ПП-2 однозначно грає проти неї. Бо саме росію в Європі підозрюють в інциденті – бажанні «покарати» європейців за підтримку України.

Про це розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов у коментарі «Слово і діло».

_«У Європі вже підтверджують, що це – диверсія. Поки що не зрозуміло, хто це зробив. Але вся репутація вказує на те, що це росія. Тим більше, що західні уряди кажуть, що останнім часом в цьому районі постійно фіксувалися російські підводні човни. Це той випадок, коли російська репутація країни-терориста робить її першим підозрюваним», – зазначив він.

Леонов нагадав, що ЦРУ та уряд США неодноразово інформували уряд Німеччини про загрозу терористичних актів на газопроводі. Також він підкреслив, що росія, завдяки цьому інциденту, доб'ється зворотного для себе результату – втратить один з останніх важелів тиску на Європу, який у неї залишився.

«А Європейський Союз, який переживе цю зиму, знайде альтернативні джерела поставок газу і нафти, він дуже надовго відмовиться від російських енергоносіїв, як від ненадійного постачальника. Таким чином, це буде остаточний розрив економічних зв'язків між рф і Європою» – резюмував він.

26 вересня на обох нитках російського трубопроводу, який постачає газ до Європи – зупиненого «Північного потоку-1» і несертифікованого «Північного потоку-2» – днями стався витік газу відразу в трьох місцях, 28 вересня – стало відомо про четвертий. У Євросоюзі заявили, що все вказує на умисне пошкодження труб. У Кремлі ж невинно знизують плечима і називають версію абсурдною, закликаючи дочекатися дослідження. «Слово і діло» зібрало все, що відомо про інцидент.

Нагадаємо, на тлі новин про пошкодження «північних потоків» в Європі знову почали зростати біржові ціни на газ. Як вартість змінювалася останні три роки - на інфографіці «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: