Поки не варто прив'язувати інцидент з «Північними потоками» до ситуації в Україні – оглядач

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Інцидент, в результаті якого отримали значні пошкодження труби російських газопроводів «Північний потік-1» та «Північний потік-2» поки не варто прив'язувати до ситуації в Україні та до війни загалом.

Про це розповів військовий оглядач Денис Попович у коментарі «Слово і діло».

«Підрив обох потоків в контексті з Україною можна розглянути тільки в тому випадку, якщо за базову версію ми визнаємо, що диверсія була здійснена у відповідь на погрози Путіна застосувати ядерну зброю. Але ми знаємо про існування й іншої версії відповідно до якої підрив здійснила сама росія, щоб повністю позбавити Європу доступу до свого газу» – зазначив він.

Попович нагадав, що ця версія підтримується українською стороною і в такому випадку прив'язка інциденту до ситуації в Україні стає досить опосередкованою.

«У будь-якому випадку нам потрібно чекати, чим закінчиться історія з визнанням «референдумів», стежити за подальшим просуванням ВСУ і як на це будуть реагувати в Кремлі» – резюмував він.

26 вересня на обох нитках російського трубопроводу, який постачає газ до Європи – зупиненого «Північного потоку-1» та несертифікованого «Північного потоку-2» – днями стався витік газу відразу в трьох місцях, 28 вересня – стало відомо про четвертий. У Євросоюзі заявили, що все вказує на умисне пошкодження труб. У Кремлі ж невинно знизують плечима і називають версію абсурдною, закликаючи дочекатися дослідження. «Слово і діло» зібрало все, що відомо про інцидент.

Нагадаємо, на тлі новин про пошкодження «Північних потоків» в Європі знову почали зростати біржові ціни на газ. Як вартість змінювалася останні три роки - на інфографіці «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: