У НАТО прокоментували аварії на «Північних потоках»: ключовою версією залишається диверсія

Читать на русском
У НАТО відреагували на аварії на газопроводах Північний потік. В Альянсі вважають, що, швидше за все, відбулася диверсія.

Пошкодження трубопроводів «Північного потоку-1» та «Північного потоку-2» сталося внаслідок «безвідповідальних диверсійних дій».

Про це йдеться в офіційній заяві НАТО, опублікованій у четвер, 29 вересня.

Аварія чи саботаж: що сталося з газопроводами «Північний потік»Що сталося з російськими газопроводами Північний потік та які є версії аварії – на інфографіці.

«Вся інформація, що є наразі, вказує на те, що пошкодження трубопроводів Nord Stream 1 і Nord Stream 2 є наслідком свідомих, необережних і безвідповідальних диверсійних дій», - заявили в НАТО.

У заяві значиться, що ці витоки газу створюють ризики для судноплавства та завдають значної шкоди навколишньому середовищу.

«Ми підтримуємо розслідування, яке проводиться для встановлення походження збитків. Ми, як союзники, взяли на себе зобов'язання готуватися, стримувати та захищати від примусового використання енергетики та інших гібридних тактик державними та недержавними суб'єктами», - йдеться у документі.

У НАТО додали, що будь-яке навмисне пошкодження чи напад на критично важливу інфраструктуру союзників «буде покаране єдиною і рішучою відповіддю».

Нагадаємо, на «Північному потоці» та «Північному потоці-2» виявили відразу чотири витоки газу.

В ОПУ заявили, що аварія на «Північному потоці» – це спланований акт агресії росії проти ЄС. У Євросоюзі також вважають, що все свідчить про навмисне пошкодження труб. У кремлі закликали дочекатися офіційних результатів розслідування.

Водночас екологи заявляють, що виток газу з «Північного потоку» може спричинити кліматичну катастрофу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: