Аварія чи саботаж: що сталося з газопроводами «Північний потік»

Читать на русском

На обох нитках російського трубопроводу, який постачає газ до Європи – зупиненого «Північного потоку-1» та несертифікованого «Північного потоку-2» – днями стався витік газу одразу в трьох місцях, пізніше – стало відомо про четвертий. У Євросоюзі заявили, що все свідчить про умисне пошкодження труб. У кремлі ж невинно знизують плечима і називають абсурдною версією, закликаючи дочекатися дослідження. «Слово і діло» зібрало все, що відомо про інцидент.

Що сталося з російськими газопроводами Північний потік та які є версії аварії – на інфографіці.
Пошкодження Північних потоківСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Що сталося з «Північними потоками»

Днями сейсмологічні станції у Швеції та Данії зафіксували підводні вибухи на маршрутах газопроводів «Північний потік». Перший був зафіксований о 02:03 ночі понеділка, 26 вересня, другий – о 19:04. Магнітуда одного з вибухів становила 2,3 бали.

Після вибухів було зафіксовано чотири витоки газу.

Обидва газопроводи не працювали й до аварії. Нагадаємо, що «Північний потік-2» відмовилися сертифікувати та запускати після повномасштабного вторгнення росії в Україну, а «Північний потік-1» росія зупинила сама, пославшись на «технічні несправності».

Пошкоджені газопроводи знаходяться на глибині 70 метрів, а в результаті витоку газу на поверхні моря шлейфи газових бульбашок займають площу близько 100 метрів. Газ витікатиме ще близько тижня.

Компанія Nord Stream AG, яка експлуатує трубопроводи, заявила, що негерметичність газопроводів спричинена фізичними ушкодженнями. Руйнування в компанії назвали «безпрецедентними» – терміни відновлення працездатності нині оцінити неможливо.

Як пише видання Tagesspiegel, спецслужби Німеччини припускають, що три труби газопроводу «Північний потік-1» та «Північний потік-2» назавжди залишаться непридатними для використання. Якщо їх не відремонтувати швидко, у трубопровід потрапить багато солоної води, яка викликає корозію.

Як на аварію відреагували в Євросоюзі та в росії

У кремлі назвали новини про аварію на трубопроводах «дуже тривожними». «Це – абсолютно безпрецедентна ситуація, яка потребує термінового розгляду. Ми надзвичайно стурбовані цими новинами», – заявив Дмитро Пєсков.

Витоки газу з «Північного потоку» можуть спричинити кліматичну катастрофу – екологиВнаслідок витоку газу на Північному потоці в атмосферу потрапило близько 300 тисяч метричних тонн метану – одного із найпотужніших парникових газів.

На запитання, чи допускають у кремлі, що причиною могла стати диверсія, він відповів: «Зараз не можна виключати жодного варіанту».

У МЗС також сказали, що росія готова розглянути звернення від Євросоюзу щодо спільного розслідування аварії на «Північних потоках», але такого поки що не було.

Вчора, 28 вересня, голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що пошкодження є результатом навмисної дії: «Питання безпеки та захисту довкілля мають першорядне значення. Ці інциденти не випадкові і торкаються всіх нас. Вся доступна інформація свідчить про те, що ці витоки є результатом навмисної дії. Ми підтримаємо будь-яке розслідування, спрямоване на отримання повної ясності про те, що сталося і чому, і зробимо подальші кроки для підвищення нашої стійкості у сфері енергетичної безпеки».

У кремлі назвали «дурними» та «абсурдними» припущення ЄС. За словами Пєскова, від ситуації постраждали всі: зокрема, росія «залишилась без маршрутів постачання газу до Європи».

Витік газу на «Північних потоках»: які є версії

Tagesspiegel з посиланням на джерела в урядових колах пише, що органи безпеки Німеччини та федеральна розвідувальна служба BND припускають акт диверсії. Через складність атаки експерти та уряд вважають, що вона могла бути здійснена лише державним суб'єктом. Передбачається, що це росія, але її мотив незрозумілий.

Одна з теорій полягає в тому, що водолази могли закласти вибухівку в дві труби «Північного потоку-1» і в одну з труб непрацюючого «Північного потоку-2».

Видання The Guardian з посиланням на військове джерело писало, що з торговельного судна на трубопроводи могли встановити міни дистанційного управління, які були підірвані за кілька днів чи тижнів.

Американський експерт із підводних човнів Х. І. Саттон припускає, що атаку на такій глибині міг зробити підводний безпілотний апарат – такі є у розпорядженні росії.

Нагадаємо, на тлі новин про пошкодження «Північних потоків» у Європі знову почали зростати біржові ціни на газ. Як вартість змінювалася останні три роки – на інфографіці «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: