SIPRI: На світ очікує новий виток гонки ядерних озброєнь через війну в Україні

Читать на русском
Зараз ризик ядерної ескалації знаходиться на найвищому рівні після закінчення холодної війни. Причина в тому, що росія напала на Україну
Ілюстративне фотоcommons.com.ua

Протягом 35 років світ тільки й робив, що скорочував арсенали ядерної зброї, побоюючись ядерної війни. Але тепер, після того, як росія напала на Україну, на світ чекає новий виток гонки ядерних озброєнь.

Про це йдеться в доповіді, яка підготовлена Стокгольмським міжнародним інститутом дослідження проблем миру (SIPRI).

Світу загрожує нова гонка ядерних озброєнь – NYTЗа словами експертів, нова ядерна епоха у світі характеризуватиметься як підвищеним ризиком гонки озброєнь, так і підвищеними стимулами для держав вдаватися до ядерної зброї за умов кризи.

За даними SIPRI, сьогодні у світі дев'ять держав мають ядерне озброєння - це США, Китай, Франція, Британія, Пакистан, Ізраїль, Індія, КНДР та росія, не рахуючи держав, які хотіли б нею володіти, таких, як Іран, Бразилія й деякі інші. Всі ці країни-власники ядерної зброї починають активну модернізацію свого арсеналу.

Хоча в січні 2022 року у світі було 12705 ядерних боєголовок (9440 активних), що менше, ніж рік тому (13080 боєголовок на січень 2021 року), це не означає, що роззброєння йде. Це всього лише заміна старих типів озброєння на більш нові - прикладом цьому служить факт, що кількість ядерних активних боєголовок в світі не змінилася.

Зараз ризик ядерної ескалації знаходиться на найвищому рівні після закінчення холодної війни. Причина в тому, що росія напала на Україну, в процесі війни кремль неодноразово погрожував застосуванням ядерної зброї своїм опонентам, які надають українському народу військову, політичну та фінансову допомогу. Безвідповідальна риторика кремлівських правителів може призвести до сумного результату.

Як путін міг би застосувати тактичну ядерну зброю: названі три сценаріїЗастосування тактичної ядерної зброї путіним не здається чимось нереальним. Видання Politico назвало три сценарії, як це може бути.

90% світового ядерного арсеналу припадає на США і росію. На січень 2022 року росія мала у своєму розпорядженні 1912 боєготових ядерних зарядів, обсяги ядерних арсеналів США ще більші. Решта сім країн також оголосили про розробку нових систем і розширення існуючих озброєнь. Китай планує скоротити розрив з росією і США і будує понад 300 нових ракетних шахт, про що свідчать знімки з супутників.

Британія ще у 2021 році заявила, що збільшить стелю своїх запасів ядерної зброї та засекретить точні дані про розміри ядерного арсеналу. Франція у 2021 році також запустила програму розробки нового типу атомних підводних човнів - в першу чергу нові АПЧ будуть носіями балістичних ракет з ядерними боєголовками.

Північна Корея сумарно володіє 20 боєголовками та може виготовити від 45 до 55 боєголовок для ракет середньої дальності. З січня 2022 року активність ракетних випробувань КНДР зросла до небачених розмірів і в SIPRI не виключають, що Північна Корея намагається виготовити МБР великої дальності.

Індія і Пакистан, традиційно ворожі одна одній країни, також модернізують і розширюють свій арсенал. Тим же зайнятий і Ізраїль, який, втім, ніколи публічно не визнавав, що ядерна зброя у нього є.

Тим часом у Польщі заявили, що оскільки росія порушила Будапештський меморандум, який гарантував територіальну цілісність України в обмін на відмову від Києва від ядерної зброї, цей документ більше не діє. Захід може «подарувати» Україні ядерні ракети для захисту української території та незалежності. Ця заява викликала в росії відчайдушну істерику з боку російської влади, які традиційно спробували погрожувати та залякувати Варшаву.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: