Провал армії росії у Харківській області є однією з найбільших проблем для путіна – CNN

Читать на русском
Провал російської армії під Харковом є однією з найбільших проблем для путіна. У нього не так багато варіантів дій у відповідь, а провину за невдачі врешті-решт можуть покласти на нього.

В останні кілька днів іміджу володимира путіна було завдано значної шкоди, оскільки стрімкий український контрнаступ на сході змусив російські війська відступити. Експерти кажуть, що провал росії в Харківській області є однією з найбільших проблем в кар'єрі путіна, і у нього закінчуються варіанти, як реагувати.

Про це пише CNN.

Росія намагалася подати поспішний виведення військ як «перегрупування», але армія піддалася публічній критиці з боку ряду високопоставлених прихильників кремля, у тому числі Рамзана Кадирова.

У кремлі прокоментували відступ своєї армії у Харківській областіУ кремлі заявили, що путін у курсі відступу російської армії у Харківській області. На питання про довіру військовому керівництву Пєсков відповідати не став.

Росія вже зазнала кількох серйозних невдач у війні, наприклад, втрату крейсера «Москва» чи відступ з-під Києва. Проте нинішня ситуація, вважає російський політолог Антон Барбашин, може створити набагато більшу проблему для путіна.

«Виведення військ з Києва було оформлене як жест доброї волі – те, що вони мали зробити, щоб запобігти жертвам серед цивільного населення. Пропагандистська складова завжди орієнтувалася на Донбас як на найвищий пріоритет, але зараз, коли російські сили частково виводяться з Харківської та Луганської областей, пояснити це було б набагато проблематичніше», – сказав Барбашин.

Невдачі російської армії у Харківській області викликали критику та звинувачення військових блогерів та журналістів державних ЗМІ. Незвичайно те, підкреслює CNN, що навіть самого путіна критикували: депутати від 18 муніципальних районів Москви, Санкт-Петербурга та Колпіно закликали до відставки президента.

За словами експертів, тепер путін зіткнеться зі зростаючим тиском, щоб змусити його відповісти силою. Впливові російські націоналісти та прихильники війни все частіше закликають до радикальних кроків, включаючи повну мобілізацію та нарощування ударів по українській цивільній інфраструктурі, а деякі навіть пропонують використовувати тактичну ядерну зброю.

Кремль продовжує відкидати ідею масової мобілізації, оскільки такий крок, швидше за все, виявиться непопулярним і розглядатиметься як визнання того, що «спеціальна військова операція» — це, по суті, війна.

CNN зазначає, що повний масштаб нещодавніх досягнень України поки що не зрозумілий, але якщо контрнаступ триватиме такими ж темпами, путіну буде все важче позиціонувати себе як сильного стратега.

«Це найбільша проблема, з якою він стикається як президент і з якою стикається росія як незалежна країна після розпаду Радянського Союзу», – вважає Барбашин.

Заступник директора Євразійського центру в Атлантичній раді Мелінда Харінг каже, що у відповідь путін міг би зробити деякі кадрові перестановки, але гучні звільнення зазвичай не в його стилі.

Крім того, він міг би прислухатися до «яструбів» усередині рф і посилити атаки на шляхи постачання зброї та критичну інфраструктуру України, але при цьому він ризикує отримати ще сильніший удар у відповідь.

Контрнаступ ЗСУ: як путін може відреагувати на поразку його армії у Харківській областіВидання WSJ пише, що Захід має бути готовим до того, що путін може застосувати ядерну зброю або спробувати безпосередньо втягнути НАТО у війну у відповідь на успіхи України на фронті.

За словами Харінг, найкращим варіантом для путіна зараз було б наполягати на переговорах. За її словами, це дозволило б росії пригальмувати просування українських військ та продовжити приховану мобілізацію та перегрупування. Але Україна ясно дала зрозуміти, що переговорів поки що не буде.

При цьому експерти вважають неминучим те, що кремль спробує зняти з себе провину за невдалу операцію. «Російські ЗМІ звинувачують НАТО і Захід у наданні підтримки, яка призвела до драматичних успіхів України під Харковом та на Донбасі», – сказала Харінг.

Однак, якщо ситуація на сході України швидко не зміниться, путіну буде все важче покладатиме провину на когось ще. Екскомандувач армії США в Європі Бен Ходжес вважає, що зрештою більшість людей звинуватить саме путіна у провалах.

Нагадаємо, українським військовим вдалося звільнити 6 тисяч квадратних кілометрів території на півдні та сході країни від російських окупантів.

Аналітики ISW вважають, що Україна переламала хід цієї війни на свою користь. Однак нинішня кампанія на північному сході зрештою завершиться, і Україні доведеться розпочати нові контрнаступальні операції.

Видання NYT писало, що розгром російських військ у Харківській області може підірвати репутацію путіна всередині рф як геополітичного стратега.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: