Відступ армії в Харківській області може підірвати репутацію путіна у росії– NYT

Читать на русском
Останні невдачі російської армії в Україні можуть послабити репутацію путіна у своїй країні як геополітичного стратега.

Розгром російських військ у Харківській області ставить перед президентом росії володимиром путіним новий політичний виклик: відступ армії підриває його імідж «компетентності та могутності», над створенням якого путін працював протягом двох десятиліть.

Про це пише видання The New York Times.

Російські війська у неділю продовжили відступ із позицій на північному сході України, які вони займали протягом кількох місяців. У росії відступ назвали «ретельно спланованою операцією з перегрупування», вихваляючи героїзм і професіоналізм російських військ.

Але це мало допомогло послабити гнів прихильників війни з приводу відступу та дій кремля. «Сила – єдине джерело легітимності путіна. А в ситуації, коли з'ясується, що він не має сил, його легітимність почне падати до нуля», – сказав колишній спічрайтер путіна Аббас Галлямов.

Україна переламала хід війни з росією на свою користь, але знадобляться нові контратаки – ISWУкраїнські війська завдали великої поразки росії, відвоювавши майже всю Харківську область. Нинішній контрнаступ не покладе край війні, але Україна переламала її хід на свою користь.

Видання зазначає, що масштаб поразки росії на полі бою став очевиднішим і з'явилося більше ознак розладу всередині російського правлячого класу. Зокрема, Рамзан Кадиров звинуватив російських військових у скоєнні «помилок» та нездатності пояснити громадськості відступ.

За словами аналітиків, фундаментальна проблема полягає в тому, що схильність путіна вводити в оману власний народ наздоганяє його. Реальність невдачі росії суперечить заявам кремля про те, що «російська армія непереможна, Україна пронизана корупцією та боягузтвом, а путін – блискучий геополітичний стратег».

Поки, пише видання, прихильники війни направили свій гнів на чиновників та військове керівництво, але з'явилися й ранні ознаки того, що розчарування може зашкодити популярності путіна.

За словами російського політолога Тетяни Станової, рішення кремля применшити інтенсивність та масштаби війни в Україні створило паралельні світи: з одного боку, реальність найбільшої за останні покоління наземної війни в Європі, а з іншого – «звичайне московське життя».

Станова каже, що стратегія опису війни як «спеціальної військової операції», яка не повинна впливати на повсякденне життя більшості росіян, ґрунтувалася на очікуванні, що росія швидко переможе. Але після того, як невдачі йдуть одна за одною, стає все важче приховувати, що не все йде за планом.

«Кремль у принципі будував всю свою політику на тому, що поразок бути не може», – зазначила вона.

Як пише видання, те, наскільки сильно невдачі на полях битв у ці вихідні зашкодять путіну в політичному плані, звичайно, найбільше залежатиме від його здатності звернути їх назад.

Галлямов вважає, що війна в Україні може призвести до того, що російська еліта наполягатиме на призначенні наступника путіна: «Якщо вони продовжать знищувати російську армію так само активно, як зараз, то все це ще може прискоритися».

Нагадаємо, днями володимир путін говорив, що росія в результаті війни нічого не втратить, а лише «зміцнить суверенітет».

Тим часом втрати російської армії в Україні, як свідчать внутрішні документи міністерства фінансів, становлять близько 50 тисяч військових.

У ЦРУ ж вважають російське вторгнення повним провалом.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: