Україна переламала хід війни з росією на свою користь, але знадобляться нові контратаки – ISW

Читать на русском
Українські війська завдали великої поразки росії, відвоювавши майже всю Харківську область. Нинішній контрнаступ не покладе край війні, але Україна переламала її хід на свою користь.

Нинішній контрнаступ українських військових не покладе край війні. Кампанія на північному сході врешті-решт завершиться, що дозволить росіянам відновити міцну оборонну лінію і, можливо, навіть провести локальні контратаки. Україні доведеться розпочати нові контрнаступальні операції, щоб звільнити усі окуповані території. Таким чином, війна триватиме до 2023 року.

Таку оцінку нинішній ситуації дали аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Втім, в ISW вважають, що Україна переломила хід цієї війни на свою користь – Київ все частіше диктуватиме місце і характер великих бойових дій, а росія – все більш неадекватно реагуватиме на зростаючий тиск.

В росії назвали «перегрупуванням» відступ своїх військ з Харківського напрямкуУ Міноборони росії заявили, що перекинули війська з Балаклії та Ізюму на Донеччину нібито для досягнення цілей спецоперації.

Загалом, за словами аналітиків, українські війська завдали великої оперативної поразки росії, відвоювавши майже всю Харківську область. «Довгі обговорення Києвом, а потім оголошення про проведення контрнаступальної операції, спрямованої на Херсонську область, відвернули значні російські сили від ділянок, на яких українські військові завдавали вирішальних ударів останні кілька днів. Українські лідери набагато демонстративніше обговорювали удари на півдні, успішно заплутавши росіян щодо їхніх намірів у Харківській області», – йдеться у звіті.

На думку ISW, звільнення Україною Ізюма поклало край перспективам досягнення росією заявлених цілей у Донецькій області: «Втрата Ізюма ставить під загрозу початковий план російської кампанії на цьому етапі війни і гарантує, що просування росіян до Бахмута або навколо Донецька не може бути вирішальним (якщо воно взагалі відбудеться)».

При цьому, підкреслили в ISW, немає підстав вважати, що заявлений у Херсонській області контрнаступ був лише хитрістю – українські сили атакували і досягли успіхів у кількох важливих точках на західному березі Дніпра. Зокрема, ЗСУ перерізали два мости через річку, що також завадить російським зусиллям щодо забезпечення постачання.

Нагадаємо, США вважають успіхи українських військових у Харківській області, зокрема повернення Ізюма, найважливішими досягненнями.

За словами міністра оборони Олексія Резнікова, російські війська можуть спробувати здійснити аналогічний контрнаступ після успіхів ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: