Контрнаступ ЗСУ: як путін може відреагувати на поразку його армії у Харківській області

Читать на русском
Видання WSJ пише, що Захід має бути готовим до того, що путін може застосувати ядерну зброю або спробувати безпосередньо втягнути НАТО у війну у відповідь на успіхи України на фронті.

Контрнаступ України є важливим поворотом у війні, хоч і не без небезпеки, оскільки невідомо, як на нього відреагує володимир путін. Західні лідери повинні бути готовими до того, що він застосує ядерну зброю або намагатиметься безпосередньо втягнути НАТО в конфлікт.

Про це пише The Wall Street Journal.

Успіх контрнаступу відрізняється плануванням та обманом. Україна місяцями анонсувала контрнаступ на півдні країни і росія направила туди підкріплення. Але після деякого просування на Херсонщині українські військові застали росіян зненацька на Харківщині.

Видання зазначає, що в очі впадає хаотичний відступ російської армії, що свідчить про слабкий моральний дух і погане військове керівництво.

Путін швидше застосує хімічну зброю, ніж ядерну: екскомандувач НАТО назвав аргументиЕкскомандувач НАТО вважає, що путін під час війни в Україні скоріше може застосувати хімічну зброю, ніж ядерну. Він назвав три аргументи.

Цей наступ підтверджує запевнення України, що з достатньою кількістю сучасної західної зброї вона зможе повернути собі окуповану територію.

Тим часом успіхи України підвищують ставки для путіна. У росії військові блогери б'ють на сполох через те, що він не хоче оголошувати мобілізацію. А відповіддю росії на провал стала атака на об'єкти критичної інфраструктури в Україні, внаслідок чого кілька областей частково залишилися без електрики.

Але, як пише WSJ, «росіяни здатні на все». Путін міг би якимось чином втягнути у війну НАТО, в чому звинуватив би Захід, і використав це як привід для оголошення мобілізації. Цього тижня путін має зустрітися з главою Китаю Сі Цзіньпіном і, ймовірно, вимагатиме прямої військової допомоги. Він також, ймовірно, перекриє постачання енергоносіїв до Європи.

Видання не виключає також застосування росією хімічної та тактичної ядерної зброї. Використання ядерної зброї на полі бою є частиною російської військової доктрини. Замість того, щоб принизливо програти, путін може вважати, що військові вигоди коштують ризиків.

WSJ сподівається, що західні лідери обмірковували, як реагувати, на такі варіанти розвитку подій. Їм потрібно ясно дати зрозуміти путіну, що він стане глобальним ізгоєм, якщо справді застосує ядерну зброю.

Нагадаємо, аналітики ISW вважають, що Україна переламала хід цієї війни на свою користь. Однак нинішня кампанія на північному сході зрештою завершиться, і Україні доведеться розпочати нові контрнаступальні операції.

Видання NYT писало, що розгром російських військ у Харківській області може підірвати репутацію путіна всередині рф як геополітичного стратега.

Раніше було названо три сценарії як володимир путін міг би застосувати тактичну ядерну зброю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: