Окупована Запорізька АЕС повністю зупинена – Енергоатом

Читать на русском
Останні три доби 6-й енергоблок працював в режимі острова, заживлюючи лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності, оскільки через обстріли окупантів були пошкоджені всі лінії зв‘язку ЗАЕС з енергосистемою України.
Українська правда

Сьогодні, 11 вересня, вночі, о 03:41 шостий енергоблок ЗАЕС відключили від енергомережі. Йде підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан.

Про це повідомляє «Енергоатом».

Як зазначається, останні три доби 6-й енергоблок працював в режимі острова, заживлюючи лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності (від 114 до 140 МВт), оскільки через обстріли російських окупантів були пошкоджені всі лінії зв‘язку Запорізької АЕС з енергосистемою України.

«Вчора ввечері після поновлення працездатності однієї із цих ліній зв’язку електроживлення власних потреб ЗАЕС стало можливим від енергосистеми України. Відтак було прийнято рішення щодо відключення енергоблока №6 і переведення його в найбільш безпечний стан – холодний зупин», - йдеться у повідомленні.

Можлива аварія на ЗАЕС: вчені змоделювали новий прогноз переміщення радіаціїУ разі можливої ​​ядерної аварії на ЗАЕС радіоактивне забруднення може торкнутися півдня України та ще кількох країн Європи.

У разі повторного пошкодження ліній зв‘язку з енергосистемою, ризик чого залишається великим, живлення власних потреб ЗАЕС відбуватиметься від дизель-генераторів, термін роботи яких обмежений технологічним ресурсом і обсягами наявного дизельного пального.

Водночас, НАЕК «Енергоатом» здійснює всі можливі заходи, щоб організувати постачання на ЗАЕС додаткових партій дизельного пального.

У «Енергоатом» додають, що для недопущення аварійної ситуації на станції необхідно припинити рашистські обстріли ліній зв‘язку ЗАЕС з енергосистемою та створити навколо неї демілітаризовану зону. Після цього лінії зв‘язку можна буде відремонтувати, забезпечити включення і подальшу безпечну роботу ЗАЕС.

Нагадаємо, ще 6 вересня Україна зажадала від російських окупантів відкрити гуманітарний коридор з Енергодара, щоб евакуювати з району Запорізької атомної електростанції жінок і дітей. Однак окупанти відмовляються його надавати.

У ГУР МО зазначили, що протягом останніх декількох тижнів, а особливо в останні дні, все більше жителів Енергодара самостійно намагаються покинути окуповане місто та виїхати на підконтрольну Україні територію. Так енергодарці реагують на зростаючу загрозу через дії росіян на Запорізькій АЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: